Rusia condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului de proprietate a fermierilor din raionul Dubăsari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat Hotărârea marţi, 18 februarie, în cea de a doua cauză a fermierilor din raionul Dubăsari (Oprea şi alţii împotriva Moldovei şi Rusiei), a căror terenuri au fost sechestrate de către administraţia secesionistă de la Tiraspol, în anul 2004.

Potrivit Promo-LEX, Înalta Curte a recunoscut Federaţia Rusă vinovată de violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţia Europeană de către Federaţia Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosinţă asupra cotelor de teren şi încălcarea art. 13 al Convenţiei, coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel naţional în legătură cu violările art.1 al CEDO.

„Consecinţele abuzurilor din anul 2004 comise de către administraţia secesionistă, care a blocat accesul la terenuri şi a preluat controlul asupra acestora se resimt şi la momentul de faţă. Aparent problema ar fi fost soluţionată, prin instituirea unor mecanisme ce ar asigura accesul la terenurile aflate în proprietate privată, totuşi încă nu se cunoaşte cât de sustenabile sunt acestea, având în vedere că administraţia de la Tiraspol deseori încalcă angajamentele asumate”, susţine Alexandru Postica, directorul Programului Drepturile Omului, Asociaţia Promo-LEX.

Curtea a dispus încasarea prejudiciului de 63.000 de euro pentru cei 42 de reclamanţi şi suma de 4.000 de euro pentru costuri şi cheltuieli de reprezentare.

Problema terenurilor agricole, aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Rîbniţa a apărut în 1998, atunci când administraţia de la Tiraspol a instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol – Rîbniţa. La finele sezonului agricol din anul 2004 reclamanţilor li s-a interzis accesul spre proprietăţile lor, astfel aceştia au suport pierderi de zeci de milioane de lei, fapt ce s-a repetat şi în următorul sezon agricol în 2005.

Amintim că, în iulie 2018, Curtea de la Strasbourg a pronunţat Hotărârea în cauza Sandu şi alţii împotriva Moldovei şi Rusiei, unde a dat câştig de cauză celor 1.646 proprietari de terenuri agricole şi celor trei societăţi comerciale agricole, reclamanţi în dosar, iar Federaţia Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea drepturilor reclamanţilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite