Rusia, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la viaţă în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Promo-LEX anunţă că CEDO a obligat Rusia să plătească 53.000 de euro pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forţat şi omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a emis o hotărâre marţi, 18 septembrie, prin care a constatat că Federaţia Rusă a încălcat art. 2 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului privind dreptul la viaţă, se arată într-un comunicat de presă emis de Promo-LEX.

CEDO a obligat Federaţia Rusă să-i achite reclamantului 50.000 de euro - prejudicii morale şi 3.000 de euro – costuri şi cheltuieli (a se vedea hotărârea aici). În acelaşi document, CEDO a hotărât că Republica Moldova nu a încălcat art. 2 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Hotărârea CEDO reprezintă încă o confirmare a realităţilor dure cu care se confruntă tinerii înrolaţi în aşa numita „armată transnistreană”. Tinerii care refuză să servească un regim ilegal sunt vânaţi şi persecutaţi de administraţia regiunii, iar autorităţile din Republica Moldova sunt indiferente faţă de această problemă care se repetă de peste 25 de ani.

Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. În ultimii 10 ani Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”.  

Potrivit unui Raport Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în aşa numita „armată transnistreană” sunt amendaţi cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. În istoria Moldovei nu există nicio sentinţă de condamnare pentru înrolarea forţată a tinerilor în regiunea transnistreană.

Forţele armate din regiunea transnistreană întrunesc aproximativ 5 mii de persoane (armata naţională a Moldovei dispune de un efectiv de aproximativ 6 mii de persoane), distribuite în 4 brigăzi de infanterie (Râbniţa, Dubăsari, Tiraspol şi Bender); o brigadă cu destinaţie specială; batalion de tancuri, dotat cu 20 maşini de luptă; 18 sisteme de lansare a rachetelor de tip „Grad” şi mai puţin de o sută de piese de artilerie.

În 2009, Stomatii a fost încorporat forţat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât. Autorităţile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldoveneşti au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat pe nimeni care ar putea fi acuzat de omor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite