Rusia desfăşoară exerciţii militare care vizează portul Constanţa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform agenţiei de presă ucrainene „UNIAN”, Rusia desfăşoară în aceste zile vaste exerciţii militare în largul Mării Negre. Aceste exerciţii presupun distrugerea convenţională a vaselor forţelor maritime ale ţărilor NATO, în portul Constanţa.

Înaintea summitului NATO de la Varşovia, care va avea loc pe 8-9 iulie, forţele aeriene ruse au iniţiat o serie de manevre prin care se studiază şi se pregătesc scenarii cu situaţii de luptă între trupele ruse şi cele ale statelor membre ale organizaţiei nord-atlantice. Aceste informaţii au fost făcute publice de şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Forţelor Armate ale Ucrainei, Vadim Skibiţkii, în cadrul unui briefing. El a mai adăugat:

„Conform datelor DPI a Ministerului Apărării, pe data de 8 iunie, în spaţiul aerian al părţii centrale a Mării Negre forţele armate ale Rusiei au desfăşurat acţiuni demonstrative pentru distrugerea convenţională, în portul Constanţa (România), a grupului de nave al Forţelor navale reunite ale NATO în frunte cu distrugătorul Porter” al Marinei militare a SUA. În aceste acţiuni au fost implicate 4 bombardiere TU-22M3 din componenţa diviziei nr. 23 de aviaţie de bombardament, care au executat fixarea ţintelor cu rachetele anti-navă şi au imitat lansarea acestor rachete. Însoţirea bombardierelor a fost pusă în seama a 4 avioane de vânătoare SU-27”.

Din spusele lui Skibiţkii, prin ultimele sale acţiuni Rusia încearcă să-şi sublinieze din nou rolul dominant la Marea Neagră şi capacitatea de a rezolva chestiuni regionale în favoarea ei, utilizându-şi din nou forţele armate.

„Pentru Rusia, aceste acţiuni ale forţelor ei armate au o importanţă deosebită în ajunul summitului NATO de la Varşovia, unde vor fi examinate chestiuni de securitate regională, inclusiv în regiunea Mării Negre”, a afirmat Skibiţkii.

Aceste evoluţii ale Rusiei se înscriu firesc în tentativele de a provoca ţările din NATO, în primul rând SUA, la răspunsuri similare, care vor putea servi drept pretext pentru război. Este de aşteptat că evenimente precum acesta şi altele în această perioadă să devină tot mai frecvente.

*Informaţii preluate din presa ucraineană, de pe portalul UNIAN, traduse din limba rusă.

Comentariu:

Exerciţiile militare cu ţinte convenţionale aflate pe teritoriul României, precum şi declaraţiile anterioare ale lui Putin despre România ca potenţială ţintă rusească, denotă că România reintră pe harta preocupărilor militare ruse, şi este percepută de conducerea de la Moscova ca o ameninţare în asociere cu NATO şi principala putere militară şi politică a acestei alianţe, SUA.

În realitate, acest nou statut” al României din perspectiva Rusiei, concretizat prin aceste opinii şi acţiuni ale părţii ruse, îi motivează pe membrii establishment-ului de la Moscova în privinţa izolării Rusiei înconjurate de duşmani şi care trebuie să se unească în jurul liderului Vladimir Putin pentru a rezista. Mai ales în actualele condiţii de antagonism accentuat între Moscova şi Occident, Rusia poate avea nevoie în viitorul  previzibil de dezgheţarea altor conflicte îngheţate”, de exemplu cel din Transnistria. În această logică, a confruntării, se înscriu şi exerciţiile militare de pe 8 iunie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite