Politică

articolul anterior articolul urmator

Rusia: Militarizarea Republicii Moldova seamănă cu acapararea de noi teritorii de către NATO

10
7 Jul 2022 10:43:02
Autor: Iurii Botnarenco
Ministerul rus de Externe
Ministerul rus de Externe

Militarizarea Moldovei, care este promisă Chişinăului de către partenerii occidentali, nu va contribui la crearea unei „atmosfere favorabile” negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Declaraţia a fost făcută miercuri, 6 iulie, de către Alexei Zaiţev, şef adjunct al Departamentului Informare şi Presă al Ministerului de Externe al Rusiei, scrie Eadaily.com, citat de Unimedia.

Oficialul a mai menţionat că aşa-numita asistenţă militară NATO nu corespunde statutului neutru al Republicii Moldova şi, în general, este puţin probabil să contribuie la întărirea capacităţii de apărare a republicii.

„Este puţin probabil ca pomparea armelor NATO, care subminează nu numai statutul neutru al Republicii Moldova, să contribuie la întărirea securităţii acesteia”, a spus el.

Moscova solicită Chişinăului să adopte o abordare echilibrată a cooperării militare cu ţările occidentale, afirmând că un astfel de „ajutor” aminteşte mai mult de acapararea teritoriilor.

„Federaţia Rusă şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la eforturile Occidentului de a implica Moldova într-o cooperare mai strânsă în sfera militară şi militaro-tehnică. Facem apel la partea moldovenească să abordeze cu reţinere asistenţa militară din Occident, care, după cum arată experienţa istorică, urmăreşte obiective care sunt foarte departe de sarcinile de menţinere a păcii şi stabilităţii”, a conchis Alexei Zaiţev.

Discuţiile privind posibila înarmare a R. Moldova au pornit după ce ministrul de externe Liz Truss, a declarat că Moldova trebuie „echipată conform standardelor NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva ameninţării unei invazii ruse.

Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfăşurare discuţii cu aliaţii despre cum să ajute naţiunile mai mici să se apere.
 
Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin şi-a păstrat „ambiţiile de a crea o Rusie mai mare".
 
Moldova, cândva republică sovietică, se află la graniţa de sud-vest a Ucrainei.
 
Nu are graniţă cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forţele ruse în sudul Ucrainei.
 
Moldova nu este membră a NATO, deşi a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puţin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.
 
Truss a spus că discuţiile despre îmbunătăţirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi şi "alte state vulnerabile precum Moldova".
 
„Aş dori să văd Moldova echipată conform standardelor NATO”, a spus ea. "Aceasta este o discuţie pe care o avem cu aliaţii noştri", a precizat ea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Steve
7.07.2022, 11:24:53

Hai sa vorbim discutii. RM fara acoperire NATO va fi ca un fir de par pubian in fata Pu..(tin) indiferent de militarizare.

+2 (2 voturi)
Hastur
7.07.2022, 12:31:22

Aveti dreptate. Dar se pot incheia aliante intre Moldova si statele NATO in afara aliantei si atata vreme cat Odessa este inaccesibila pentru rusi Transnistria este vulnerabila. Rusia se teme ca va pierde capul de pod din Transnistria si parghiile prin care mentine tensiunea in regiune. Daca printr-un noroc chior ar cuceri Odessa si ar face conjunctia cu Transnistria, Moldova va fi urmatorul obiectiv fara indoiala. De caeea trebuie sa fie pregatita.Cu Rusia nu exista diplomatie atunci cand vine vorba sa mai alipeasca un teritoriu.

+11 (11 voturi)
Ludwig
7.07.2022, 12:34:54

Moldova nu poate face parte din nato caci prin constitutie sunt neutri. Apoi cum sa fie membra nato o tara ce are armata a 16-a rusa stationata pe teritoriul ei?

0 (4 voturi)
defu gabi
7.07.2022, 12:55:55

Cred ca era armata a 14-a...

-8 (10 voturi)
Lucifer
7.07.2022, 12:50:30

Şi atacul Rusiei în Ucraina ce înseamnă!? Nu înseamnă acapararea de teritorii de către Rusia? Sau Rusia are voie, NATO nu are voie că nu-i dă Rusia aprobare. Rusia, devenită stat terorist internaţional, trebuie total eliminată din viaţa politică a Lumii.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările