Rusia, obligată de CEDO să achite 2,5 milioane de euro fermierilor din Dubăsari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat marţi, 17 iulie, hotărârea în cauza fermierilor din raionul Dubăsari, a căror terenuri au fost sechestrate de administraţia secesionistă de la Tiraspol. Curtea a dispus încasarea prejudiciilor suportate de reclamanţi din contul Federaţiei Ruse în cuantum total de 2.499.300 milioane de euro.

Cauza a fost intentată la cererea a 1.646 de reclamanţi şi trei companii agricole din raionul Dubăsari, aceştia fiind reprezentaţi la CEDO de către avocaţii Asociaţiei Promo-LEX, transmite IPN.

Potrivit Promo-LEX, înalta Curte a constatat violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţia Europeană de către Federaţia Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosinţă asupra cotelor de teren. 

De asemenea, este vorba despre încălcarea art. 13 al Convenţiei, coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel naţional în legătură cu violările art.1 al CEDO. Din cuantumul total de 2.499.300 milioane de euro, fiecare proprietar va încasa 1.500 de euro, iar fiecare companie agricolă câte 5.000 de euro.

Curtea a mai dispus ca Guvernul rus să achite prejudiciile materiale companiilor: Agro-Tiras SRL – 115.300 de euro, 80.500 de euro către Agro-SAVVA SRL şi 50.000 de euro către GŢ Serghei Popa. Pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20.000 euro.

„După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menţionat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunţarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat Ion Manole, directorul Asociaţiei Promo-LEX.

Potrivit directorului Programului „Drepturile Omului” al Asociaţiei, Alexandru Postica, constatările Curţii Europene sunt deosebit de importante şi actuale. „Această hotărâre vine să constate anumite aspecte care nu pot fi ignorate şi anume că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate”, a spus Alexandru Postica.

Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, în mai multe localităţi din raionul Dubăsari, atunci când reprezentanţii regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbniţa. Câţiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanţilor li s-a interzis accesul spre proprietăţile lor, astfel aceştia au suportat pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarii terenurilor au fost opriţi de a-şi prelucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriaşe.

Reclamanţii sunt rezidenţi şi locuitori ai localităţilor Doroţcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, situate pe malul stâng al Nistrului şi deţin cote de teren în apropierea satelor lor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite