Rusia va oferi Belarusului un credit de 1,5 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Михаил Метцель/ТАСС
FOTO Михаил Метцель/ТАСС

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni, 14 septembrie, în cadrul întâlnirii cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, despre disponibilitatea Moscovei de a oferi un credit de stat în sumă de 1,5 miliarde de dolari. Presa rusă scrie că aceşti bani sunt necesari autorităţilor belaruse pentru a menţine stabilă moneda naţională, mai ales după ce belaruşii au început să cumpere masiv valută străină şi să-şi retragă banii din bănci.

Vladimir Putin a amintit că Federaţia Rusă este cel mai mare investitor în Belarus, are cele două state cooperează intens pe multe domenii. Potrivit lui Putin, Belarus şi Rusia trebuie să restabilească schimbul comercial, care a scăzut în perioada pandemiei de COVID-19. 

Preşedintele rus a afirmat că are multe idei cu privire la depăşirea problemelor din Belarus, menţionând că ideea de modificare a Constituţiei este una logică şi modernă. Totodată, Putin a accentuat că belaruşii trebuie de sine stătător să-şi rezolve problemele, fără implicarea unor forţe din extern, scrie presa rusă, citată de Adevărul.

Amintim că pe 14 septembrie, la Soci, s-a desfăşurat prima întâlnire dintre Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, după alegerile prezidenţiale din Belarus din 9 august. Întrevederea a avut loc în formatul „unul la unul”, iar semnarea unor acorduri nu a fost planificată. Putin este primul şef de stat care l-a primit în vizită pe Lukaşenko, după scrutinul din 9 august.

Zeci de mii de persoane au participat duminică după-amiază la Minsk la un nou protest împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce Ministerul de Interne belarus a anunţat că în acest weekend au fost reţinuţi 250 de manifestanţi, dintre care 87 se află în arest, relatează AFP.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite