S-au întâlnit cele două guverne ale României. Ce s-a decis?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul rând aş cataloga de bun augur această întâlnire a celor două guverne româneşti, de pe cele două maluri ale Prutului. România face paşi concreţi spre Unire, iar guvernul actual a dus o politică constantă de susţinere a intereselor ţării noastre dincolo de Prut.

Iar eu când vorbesc de interese nu mă refer la cele ale grupurilor de interese, ci în spirit Unionist.

Victor Ponta a susţinut la sfârşitul întâlnirii un discurs clar unionist, atât de unionist cât îi permiteau regulile de bun simţ, pentru a nu ofensa pe cel invitat în casă. Nu a pronunţat cuvântul Unire dar a afirmat din nou că România este deschisă spre acest subiect, dar nu ne putem comparta precum Rusia, adică să impunem prin forţă acest lucru dincolo de Prut.

De fapt discursul a fost o reflexie a intereselor dar şi a modului de acţiune. În mod simbolic o delegaţie a Unioniştilor a fost invitată la discuţia dintre cele două guverne, un alt gest menit a sugera scopul urmărit de România, un scop declarat, nu unul ascuns.


Scopul real al acestei întâlniri este însă unul mai complicat. FMI a fost la Chişinău şi aşa cum a venit tot aşa a şi plecat: fără a oferi nici un sprijin real. Dar acest lucru pe bună dreptate, în condiţiile în care toţi banii şcurgi în ultimii ani au fost sifonaţi cu succes de grupurile politice de interese, ba mai mult, majoritatea au ajuns în băncile ruseşti.
FMI, adică occidentul, şi-a luat mâna de pe Republica Moldova şi această problemă a fost lăsată în mâinile României. De altfel ţara noastra este singura capabilă de a găsi şi folosi pârghii eficiente în raport cu politicul din Republica Moldova.


Guvernul celui de al doilea stat românesc a venit la Constanţa pentru că nu avea o altă soluţie. Chişinăul se află la propriu în incapacitate de plată, adică nu mai sunt bani de salarii şi pensii. Dispariţia a 40% din bugetul Republicii Moldova nu putea rămâne fără de efect. În acest moment leul moldovenesc şi Banca Naţională a Moldovei supravieţuiesc pur şi simplu pentru că frâiele au fost preluate de Banca Naţională a României.

Colaborarea dintre cele două instituţii a trecut pragul de independenţă. Practic acum leul moldovenesc există iar sistemul bancar nu s-a prăbuşit deoarece acum BNR garantează internaţional funcţionarea BNM şi are la dispoziţie sumele necesare pentru acoperirea unui eventual val de retragere ce ar stârni panică.


Revenind la subiect, cu toate acestea nu este de ajuns. În Republica Moldova este nevoie să se plătească salariile bugetarilor şi pensiile. Fără ajutor românesc am asista la căderea actualei conduceri şi am trimite iar în mâna Rusiei al doilea stat românesc.


Pe de altă parte România şi-a luat măsurile necesare pentru ca banii respectivi să se ducă în proiecte care ulterior să fie benefice ţării noastre, adică acea ţară reunită.

O să vă întrebaţi dacă este bine să susţinem un guvern corupt. Da, este bine pentru strategia României pe termen lung. Statul român creează prin toate pârghiile posibile dependenţă la Chişinău, singura condiţie pentru cere anumite reguli de joc. Similar a făcut şi Germania Federală în raport cu Germania Democrată. Este bine să investim acolo, este bine să acordăm împrumuturi, este bine să ţinem linii deschise.

Întâlnirea şi acordurile semnate astăzi reprezintă încă un pas concret făcut de România spre Reunirea celor două state româneşti, iar perspectiva 2018 este mai actuală ca oricând.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite