Să înceapă alegerile...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuniştii aşteaptă cu nerăbdare să fie anunţată data anticipatelor. FOTO Tudor Iovu
Comuniştii aşteaptă cu nerăbdare să fie anunţată data anticipatelor. FOTO Tudor Iovu

Şi-au scos armele din teacă, şi-au dres vocile, au luat-o la pas prin ţară, antrenându-se pentru o nouă reprezentaţie. Până şi pensiile au fost majorate, nu pentru dumneavostră, dragi cetăţeni, ci tot ca ei să tragă foloase.

A trecut aproape o lună de la demiterea Guvernului şi o săptămână de când negociatorii desemnaţi de partidele din defuncta Alianţă pentru Integrare Europeană au anunţat că au finalizat acordul noii coaliţii. În ciuda tratativelor de împăcare, încrâncenările şi frecuşurile au continuat. Paralel, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a pornit prin universităţi, brusc amintindu-şi de dragostea şi grija faţă de tineri, iar colegul lui de guvernare, liberal-democratul Vlad Filat, a demarat turul raioanelor. În doar o săptămână premierul a ajuns la Cimişlia, Străşeni şi Cahul. Unii vor zice că liderul PLDM, încă şef la Guvern, fie şi interimar, foloseşte resursele administrative, numai că, de vreme ce startul cursei electorale nu a fost dat, e greu de probat acest lucru. Doar democratul Marian Lupu stă, deocamdată, pe tuşă. Poate să şi absenteze de la tot acest circ, oricum trepăduşii lui Vlad Plahotniuc de la toate instituţiile media pe care acesta le controlează îi vor lustrui imaginea.

Şi formaţiunile mici s-au animat, unele ieşind în stradă. Chiar şi tradiţionalul subiect de scandal – limba pe care o vorbim, care apare în fiecare campanie din 1990 încoace, este dezbătut aprins în societate. Toţi actorii sunt gata să înceapă show-ul.

Liberalii au propus o nouă lege privind politicile lingvistice. Foarte bună ideea, dar nu acum era timpul ei, puteau să o facă mult mai devreme. De la „decesul“ Partidului Popular Creştin Democrat, liberalii au moştenit electoratul conservator şi pedalează pe limbă, istorie şi... cam atât. Periodic, ies la rampă cu sentimentalisme, strict în interes electoral, aşa ca să nu-i uite mâna aceea de votanţi că există. Şi de data aceasta iniţiativa îşi propune să facă valuri. Şi domnul Ghimpu, şi colegii lui de partid ştiu foarte bine că un astfel de proiect de lege nu are sorţi de izbândă. Şi asta din cauza că Partidul Democrat, cu care fac echipă de vreme bună, nu va admite aşa ceva.

Bineînţeles, membrii şi simpatizanţii PCRM au muşcat nada liberalilor. De câteva zile, maşina lor propagandistă o ţine una şi bună – românii, extremiştii, fasciştii, Antonescu, Ghimpler, statalitatea Moldovei în pericol. Refrenul îl cunoaşteţi cu toţii. Subiectul le convine şi lor. Pot scoate dividende bătând din palme.

Parcă suntem condamnaţi să repetăm cel puţin o dată la doi ani acelaşi scenariu. Votăm în funcţie de opţiunile geopolitice, indiferent că alegem un primar de oraş sau o formaţiune ce ar  face regulă în Economie sau în Justiţie. Parcă nu am mai avea alte probleme în această ţară. Noi, naivii, credem în speculaţiile cu tentă patriotică, iar ei vin la guvernare pentru a-şi schimba casele, maşinele şi a face avere.

Circul stă să înceapă. Păcat că nu mai avem o arenă funcţională, unde trupele să vină, pe rând, să ne sperie sau să ne înveselească, să ne cerşească aplauze sau să ne înduioşeze. Acum, doar cei care au bani o pot face la TV.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite