Politică

articolul anterior articolul urmator

Să spunem „PA” platformei „DA”

20
10 Jun 2015 10:09:09
Ion Mischevca
Un participant la mitingul Platformei „DA” a fost nevoit să acopere cu o hârtie inscripţia „Basarabia e România” de pe megafonul său. Organizatorii nu agreează mesajele unioniste. Sursa: facebook.com
Un participant la mitingul Platformei „DA” a fost nevoit să acopere cu o hârtie inscripţia „Basarabia e România” de pe megafonul său. Organizatorii nu agreează mesajele unioniste. Sursa: facebook.com

Cu o săptămână înainte de alegerile locale, Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” (DA) i-a luat în răspăr pe liberalii moldoveni. Şi asta în condiţiile în care PL reprezintă unica opoziţie parlamentară pro-românească şi pro-europeană de la Chişinău, care luptă atât cu ortacii lui Dodon, cât şi cu dracii împeliţaţi de la putere.


„Curat murdar” ar fi spus Caragiale despre evenimentele din 7 iunie. Cât de mârşav şi dezaxat trebuie să fii ca să asmuţi mulţimea împotriva lui Chirtoacă? O fi dânsul „jinovat” şi pentru furtul miliardului? O fi primarul responsabil de proasta guvernare a celor 3 Vlazi? Sau poate popularitatea sa îi deranjează pe cei care pretind că reprezintă poporul?

Acea adunătură pestriţă, pusă pe răzmeriţă, de la conducerea Platformei „DA”, nu are niciun drept moral de a privatiza nemulţumirea oamenilor. La o sumară trecere în revistă depistăm inşi compromişi şi foşti pepecedişti printre autodeclaraţii lideri ai mişcării. Unul a dat buzna în sediul Euro Tv, a înjurat o doamnă deputat din opoziţie şi a concediat jurnaliştii, transformând canalul respectiv într-o sursă de manipulare şi dezinformare. Altul a fost avocatul condamnatului şi fugarului Viorel Ţopa, iar o alta a elaborat actualul Cod al Audiovizualui, extrem de politizat şi din cauza căruia moldoveanul este zombat prin retransmiterea masivă a posturilor ruseşti. Ca să nu mai zic despre un analist politic, pentru care tricolorul este indezirabil, iar unioniştii şi liberalii sunt mai periculoşi decât separatiştii şi criminalii.

Fireşte că Ghimpu & Co puteau să cedeze Piaţa Marii Adunări Naţionale în acea fatidică duminică, dar prin asta şi-ar fi neglijat proprii simpatizanţi. Dânşii rezervaseră din timp locaţia mult râvnită, având temei legal să-şi desfăşoare acţiunea. Contramandarea sau anularea manifestaţiei ar fi însemnat că s-au cheltuit nejustificat cotizaţiile membrilor PL (pentru mijloacele de amplificare, pentru scenă, pentru artişti etc.). În definitiv, suntem pe ultima sută de metri a campaniei pentru alegerile locale şi nu Platforma „DA” este concurent electoral. Dacă ar fi avut bun simţ şi discernământ, „dadaiştii” şi-ar fi amânat protestul pentru o altă zi, după finisarea scrutinului, aşa cum au procedat „Tinerii Moldovei”, care vor organiza a 4-a Mare Adunare Naţională pe 5 iulie.

Nu încetez să mă minunez de rânza moldoveanului şi de conştiinţa sa atrofiată. Dar mă oripilează amnezia noastră colectivă. Prea repede s-a uitat că a mai existat o organizaţie pretins apolitică, care desfăşurase mai multe proteste la începutul anului 2012. Aceasta se numea „Comitetul pentru Apărarea Democraţiei şi Constituţiei” şi avea în frunte nişte parveniţi şi impostori, care tot îşi rupeau cămăşile de pe ei, cerând să fie demişi şefii incomozi ai mai multor instituţii publice. Parcă suntem blestemaţi: tot răbdăm şi răbdăm, pentru ca într-un final să călcăm pe aceeaşi greblă. Am fost trădaţi de Roşca, apoi de Filat, iar acum nici nu am observat cum ne-a trădat Platforma „DA”.

După gâlceava de duminică am asistat la numeroase insinuări şi lamentări. S-a spus că Ghimpu s-ar fi întâlnit în taină cu Plahotniuc şi că cei doi s-ar fi înţeles să-i obstrucţioneze pe „platformişti”. Întâi de toate, aceste afirmaţii sunt neprobate. Nu există nicio fotografie sau o altă mărturie, nimeni nu-şi asumă veridicitatea informaţiei, în schimb avem tot mai mulţi adepţi ai teoriei conspiraţiei. Dacă întâlnirea chiar ar fi avut loc, atunci subiectul putea fi doar cooptarea liberalilor la guvernare. Se ştie că liderii PD şi PLDM regretă poziţia lor intransigentă de la negocierile postelectorale şi vor cumva să-şi spele păcatele, sperând în refacerea AIE. Dar trebuie să fii imbecil să te coalizezi acum cu cei care s-au debarasat de tine mult prea facil. Totodată, amintiţi-vă de insistenţele lui Plahotniuc ca PL să-l voteze pe Leancă premier şi de întrevederea de la Guvern. Dacă Ghimpu ar fi fost „în buzunarul” cuiva, atunci astăzi am fi avut o largă coaliţie parlamentară. Liberalii nu ar mai fi vorbit despre miliardele furate, nu ar fi cerut învestirea unui procuror străin, nu ar fi deconspirat diplomele falsificate ale premierului şi nu ar fi crescut în sondaje.

Mă amuză că cei care fie niciodată nu au votat, fie nici nu aveau de gând să voteze PL declară că liberalii i-au dezamăgit. E ca şi cum s-au înşelat în dragoste fără a iubi cu adevărat. Dragilor, puneţi-vă mintea în mişcare şi spuneţi-le „PA” celor de la Platforma „DA”, cât nu e prea târziu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Mihail Chetrosu
10.06.2015, 12:12:15

In asa fel, platforma DA joaca perfect dupa regulile lui dodon. Eu nu prea il simpatizeze pe Chirtoaca, dar nici nu vrea ca orasul Chisinau sa fie pe urmatorii patru ani in ghearele lui dodon. Deja nu mai am niciun dubiu ca aceasta platforma are interese ascunse alaturi de ortacii lui dodon. De fapt, in curind aceasta platforma se va preface intr-un partid politic si singura se va sinucide.

+4 (6 voturi)
Leonid Moldovanu
10.06.2015, 12:17:06

Cinstit sa va spun, s-a prut de la inceput ca aceasta platforma prezinta ceva interesant, un glas al poporului, dara a fost destul citeva zile sa inteleg ca este un joc a nistor fugari Topa, care s-au camuflat ca pro UE si tottodata ii foloseste pe fostii politruci al lui Voronin ca sa atinga scopul, care anume, nu stiu, dar nimic bun la sigur.

+2 (2 voturi)
Aliona Borta
10.06.2015, 13:56:51

Au nimerit unionisti in plasa controversatilor Topisti, sigur ca acum regreta, desi unii inca mai cred ca aceasta Platforma le-ar putea solutiona ceva... Cei mai destepti si-au dat seama ca e un simplu mecanism de atac asupra lui Chirtoaca si favorizare a lui Zina Carabina.

+2 (2 voturi)
Basarabean Deportatul
10.06.2015, 15:19:16

Nu e întămplător. În 2013 cu cazul ”Pădurea Domnească” revolta a început-o S. Mocanu ( fostul subaltern a lui Roșca, consilierul lui Voronin) ajutat financiar și mediatic prin Jurnal TV de către verișorii Țopa, a avut prelungire că a fost destrămată AIE 2 prin declarația lui Filat din 13.02.13 cu atac asupra lui Plahotniuc; organizarea trădării grupului ”Hadîrcă & CO”; și a avut finalitatea că Ghimpu cu PL scoși de la guvernare. În 2015 cu cazul ”BEM” revolta a început-o așa numita ”platforma da” (subalterni și rude a lui Roșca și ajutați financiar și mediatic prin Jurnal TV de către verișorii Țopa. Scopul fiind de a pierde Chirtoacă lupta pentru Primăria Chișinîu și în finalitate - de a scoate PL, Ghimpu și Chirtoacă de pe eșicherul politic a RM și de a rămâne la putere oligarhii fără demnitate națională, dornici să slujască Rusiei

+2 (2 voturi)
Petru Cravet
10.06.2015, 16:12:01

Daca a fi analist politic inseamna a te da cu parerea, atunci ineptiile trepidante ce se contin in articolul "Sa spunem "pa" Platformei "DA" il caracterizeaza perfect pe Ion Mischevca. Preocuparea respectiva semnifica o cu totul alta intelegere, de aceea evenimnetele din PAMN de pe data de 7 iunie ar avea nevoie de o analiza mai profunda, mai echilibrata, fara ura si partinire. Nedorinta de a interpreta corect procesele politice din Republica Moldova nu face decat sa toarne apa la moara neprietenilor ei.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (20)