Scamatoriile lui Dodon şi consecinţele ignorării geopoliticii ca făcătură strategică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scamatorii sunt persoane extrem de agile, capabile să lucreze cu percepţiile şi mintea oamenilor din public pe care îi îndeamnă să se uite cu atenţie asupra unor imagini şi detalii în timp ce întreaga “magie” se desfăşoară în cu totul altă parte.

Deci captează atenţia publicului gesturile aparente, cele vizibile şi ostentative în timp ce, în zonele tenebroase şi greu sesizabile se desfăşoară adevăratele scamatorii şi acolo e miza spectacolelor ce încântă publicul.

Şarlatanii de Mare Coaliţie: „fără geopolitică” şi „naţiunea civică moldovenească”

De fapt e vorba despre o banală şarlatanie ce combină iuţeală de mână şi nebăgare de seamă. Prima, iuţeala de mână, aparţine scamatorului, saltimbancului, magicianului, mentalistului sau prestidigitatorului – iată am înşiruit toată gama de opţiuni ale manipulatorului la propriu al atenţiei oamenilor din public – şi a doua este nebăgarea de seamă a publicului, mai grav, uneori chiar a instituţiilor statului chemate să păzească bunurile, instrumentele şi elementele strategice de infrastructură, respectiv de suveranitate naţională. Pentru că rezultatul e vânzarea/înstrăinarea sub diferite forme a elementelor esenţiale ale unui stat către terţi. Terţi interesaţi şi hulpavi, cu interese contrare statului în cauză.

Despre această categorie a scamatorilor care folosesc iuţeala de mână ca abilitate proprie şi a apropiaţilor politici şi nebăgarea de seamă a publicului şi a instituţiilor statului putem să vorbim în diverse chei. Una este de primă importanţă, şi merită reluată astăzi pentru naivii - ca să nu spun penibilii sau interesaţii care au promovat-o cu rang de literă de lege în sociatatea din Republica Moldova: fără geopolitică!

În timp ce unii urlau pe toate culorile şi diapazoanele politice să abandonăm geopolitica, pentru că nu mai contează, nu mai există o dispute Est-Vest, e vetustă şi ridicolă şi aparţine unor rusofobi înapoiaţi(de ce rusofobilor??? Nu românofobilor sau europofobilor?) alţii încercau să transpună acest percept în realitate, pentru a-şi proba ataşamentul faţă de aceste utopii naïve, în timp ce adevăraţii lansatori şi profitori ai temei, scamatorii ruşi, pro-ruşi socialişti ai lui Dodon să profite din plin. Aplicând toate planurile geopolitice anti-occidentale posibile!

Păi unde nu e geopolitică în toată acţiunea lui Igor Dodon şi a socialiştilor săi de acumulare a puterii în stat? de preluare şi control a tururor instituţiilor în stat, cu precădere cele de Securitate naţională? Instituţii îndreptate în sens contrar atribuţiilor lor şi puse să se uite la cai verzi pe pereţi – unionism, politici pro-româneşti sau pro-europene – în timp ce se putea spolia în favoarea ruşilor şi a buzunarelor proprii economia, infrastructura critică strategică esenţială, şi se preda către Rusia. Unde e lipsa geopoliticii aici?

Pai e cam tot pe unde e şi a doua mare temă, fantoşă de sorginte germană a “naţiunii civice moldoveneşti” făcută, zice-se, de către unii finanţaţi cu fonduri grele şi europene pentru a saluta progresist realităţile zilei de mâine, ne-geopolitice, ne-naţionaliste, ne-unioniste(chiar anti-unioniste) şi pro-europene!. Asta ca şi cum ai putea fi pro-european în Republica Moldova fiind anti-român!!!, când unica frontieră a statului din stânga Prutului cu UE este cu … România).

Şi, pe de altă parte, scamatorii care au făcut figura şi au împins lumea să se uite în altă parte, nu la modelul românesc din dreapta Prutului - şi la reforme, şi la societatea civilă puternică, şi la lupta anticorupţie, şi la instrumentele de urgenţe SMURD, şi la alte multe instrumente de export, ci la o naiv-interpretată naţiune civică şi cu instrumentul său aplicat, de forţă, tocmai construit de gruparea cea mai pro-rusă şi vetustă Mark Tkaciuc – Iurie Munteanu, la care mai putem adăuga o liotă de finanţaţi de la Moscova pentru a construi mişcarea de la firul ierbii care să-i ia locul lui Dodon ca pion şi mai loial Rusiei lui Putin şi în care şi Moscova să aibă încredere.

Realitatea din scamatoriile geopolitice pe la spate ale lui Igor Dodon

Igor Dodon clama renunţarea la geopolitică, alături de stăpânii săi de la Moscova, în timp ce făcea foarte pragmatic bani pentru propriul buzunar profesând pe deplin geopolitica fundamentală şi închinând definitiv, pe bucăţi, Republica Moldova Moscovei. Acum e aeroportul Chişinău, mâine e portul Giurgiuleşti, apoi poimâine viitorul aeroport civil Mărculeşti, proaspăt refăcut cu fondurile de la Chişinău şi dat pe doi bani şi-o şpagă către ruşi.

Profund geopolitic, fără nici o ruşine, fără a mai aştepta să treacă alegerile generale, deşi joacă scamatoriile cu bi-vectorialitatea şi orientarea pro-europeană păstrată alături de cea vizibilă şi evidentă, cea pro-rusă, actuala putere instalată la Chişinău bate DOAR drumurile Moscovei şi face afaceri doar pentru propăşirea intereselor Rusiei lui Putin. Nici o suveranitate, nici un statalism, nici un naţionalism moldovenist – apanajul lui Vladimir Voronin care nu şi-a vândut niciodată statul şi prerogativele la ruşi! Doar ploconeală ieftină şi vânzare de ţară la bucată, sub diferite formule către ruşi, cu reconstruirea Republicii Moldova federalizate sub alt nume, ca gubernie în noua Uniune Sovietică, cu alt nume, a lui Putin.

Ce înseamnă Aeroportul Internaţional Chişinău? În afară de prima intrare în ţară, de controlul frontierei de stat şi protejarea de ameninţări, de la terorism la trafic de mărfuri, e singura poarta spre Transnistria, pe unde vin trupe speciale ruse, armamente şi echipamente ruseşti sau bani ruşi spre zona separatistă. Şi, pentru că anexarea Crimeii de către Rusia lui Putin şi agresiunea militară rusă în Estul Ucrainei a blocat rutele alternative, chiar şi controlul traficului pe frontiera internă de la aeroportul Chişinău e transmisă acum tot către ruşi! Ca şi cum trupele de ocupaţie din stânga Nistrului nu ar fi ruseşti. Ca şi cum un stat îşi abandonează avantajele strategice ocupantului!

Igor Dodon a mers prea departe! A depăşit orice limită acceptabilă propriului stat şi propriului popor. A sărit calul şi a ieşit definitiv din orice postura! Cred că a şi realizat acest lucru, dar deja răul e făcut şi valul s-a stârnit!

Soluţii în prag de Crăciun şi Nou An

Nu degeaba aceste tranzacţii au loc în prag de Crăciun pe nou şi de Nou An. Pentru că lumea e preocupate cu altele, vin rudele de peste hotare, se reunesc familiile. Cine are timp de Dodon, de ruşi şi de scamatoriile politicienilor? E singura perioadă din an când poţi trăi fără politică. Dar tocmai acum, profitând de acest moment, scamatorii te lasă să te uiţi la cozonac şi caltaboşi şi-ţi fură totul de prin casă!

Guvernul Chicu trebuie să plece. E cel mai mic sacrificiu pe care-l poate face Igor Dodon astăzi, când dă vina pe Şor, ca şi cum nu el ar fi spus că dă aeroportul şi portul Giurgiuleşti la ruşi! Moţiunea de cenzură a ACUM şi PDM e obligatorie, şi cred că puţini socialişti pot să nu o voteze! Măcar cei pro-europeni, care vor să circule liber şi să facă afaceri cu UE, sigur şi cei moldovenişti, naţionalişti, care ţin la fărâma de suveranitate a statului Republica Moldova, sunt virtuali votanţi. Dacă pro-ruşii cred că e un pas bun, îl vor seconda pe Dodon. Dar frică mi-e că nu va fi de ajuns!

Valul a pornit şi Igor Dodon plăteşte ceea ce a vrut. A vrut puterea absolută, a vrut atribuţii executive, a vrut să tuteleze securitatea Republicii Moldova? Păi azi e singurul responsabil! Nu el tutelează SIS-ul? Unde sunt rapoartele privind perspectiva pierderii Aeroportului? Nu el tutelează Consiliul Suprem de Securitate? Unde e şedinţa de urgenţă şi măsurile pentru stoparea enormităţii pierderii controlului pe infrastructura strategică critică la ruşi? Cine e SINGURUL responsabil? Pentru că aşa a vrut-o? Igor Dodon! El e responsabil, el e de vină, el nu a protejat interesele şi securitatea Republicii Moldova!!!

Soluţia e foarte simplă: hotărârea CSS care, din motive de securitate naţională – caz suspensiv, de forţă majoră, în orice contract – suspendă concesiunea aeroportului şi lansează anularea contractului în instanţă, probând ce a făcut şi ce nu a făcut investitorul concesionar, cât l-a costat şi cât nu, pentru a hotărî cât intră în responsabilitatea de despăgubiri a statului şi cât poate fi recuperat, inclusiv anii deja trecuţi din exploatare. Asta stabileşte instanţa care decide şi anularea contractului de concesiune. Şi gata!

Doar că Dodon nu trebuie să dea vina pe terţi, când tema e la el în curte, la CSS. Dacă se vrea şef de stat cu atribuţii – neconstituţionale – executive, până la hotărârea CCM care anulează legile respective şi hotărârile respective, subiectul trebuie astfel închis. Şi cu un guvern pro-european şi naţional instalat în locul actualei formule strict a lui Dodon, care să preia atribuţiile executive în apărarea intereselor şi securităţii statului Republica Moldova.

E şi ocazia de recuperare a PDM - care a votat guvernul Chicu, şi a ACUM - care a votat atribuţiile executive ale lui Dodon pe securitate naţională, şi a PSRM - cât mai e din el partid naţional, care-şi poate exclude şi arunca pe geam trădătorii de neam şi ţară. Şi, de ce nu, şi a lui Dodon - care-şi poate recupera ce mai are din imaginea de preşedinte, chiar dacă al doilea său mandat e deja compromis.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite