Politică

articolul anterior articolul urmator

Scandal la Ministerul Justiţiei. Două subalterne ale lui Oleg Efrim au făcut front comun cu Renato Usatâi

2
16 Jun 2014 19:24:20
Autor: Eugenia Pogor
Funcţionarele Elena Griţco şi Nina Cereteu, alături de
politicianul Renato Usatâi
Funcţionarele Elena Griţco şi Nina Cereteu, alături de politicianul Renato Usatâi

Două angajate ale Ministerului Justiţiei au apărut ieri la o conferinţă de presă alături de businessmanul-politician Renato Usatâi şi l-au acuzat pe ministrul Oleg Efrim că le-ar fi dat indicaţii să refuze înregistrarea Partidului Nostru, prin redenumirea Partidului Popular Republican (PPR).

Elena Griţco, şefa Direcţiei organizaţii necomerciale, a declarat că, pe parcursul ultimului an, ar fi avut mai multe dispute cu ministrul şi că, sub presiunile lui, ar fi semnat mai multe decizii ilegale. Nina Cereteu, specialist în cadrul aceleiaşi direcţii, a explicat că setul de acte depus de Renato Usatâi corespundea întru totul legii cu privire la partidele politice, dar că i s-a cerut să emită un refuz, invocând drept temei încălcarea prevederii statutare privind convocarea congresului formaţiunii. Potrivit ei, statutul PPR spune că reuniunea trebuie anunţată cu „cel puţin cu două luni până la începerea lucrărilor“, iar ministrul ar fi interpretat că aceasta urma să aibă loc „cel târziu cu două luni“, constatând că termenul ar fi fost încălcat cu trei zile.  

Funcţionarele au refuzat să contrasemneze decizia şi şi-au depus cererile de demisie, solicitând protecţie omului de afaceri. Acesta le-a lăudat pentru curaj şi a spus că ministrul liberal-democrat încearcă să-i împiedice participarea la alegerile din toamnă. Anterior, Usatâi chiar i-a înjurat pe Oleg Efrim şi pe liderul PLDM, Vlad Filat, pentru refuzul de a înregistra schimbările statutare ale partidului preluat de acesta.

De cealaltă parte, Ministerul Justiţiei le-a acuzat pe cele două angajate că au încălcat flagrant legislaţia şi statutul funcţionarului. „Ieşirea alături de un politician, precum şi declaraţiile false, lipsite total dovezi şi suport, denotă clar intenţia de a exercita presiuni asupra Ministerului Justiţiei, prin şantaj, conflict de interese şi coruptibilitate“, a comentat instituţia, precizând că va sesiza organele abilitate.

Litigiul dintre Renato Usatâi şi Ministerul Justiţiei privind modificarea statutului PPR este examinat la Curtea de Apel Chişinău.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

ion sbucium
16.06.2014, 20:08:13

Ministerul Justitiei are destule motive de a nu inregistra un partid sau un ONG sau de a-i retrage certificatul de inregistrare pe motiv ca desfasoara activitati cu scopuri ce nu sunt fixate in Statut sau isi depasesc atributiile statutare, contravin legislatiei si Constitutiei RM, pun in pericol securitatea nationala, oridnea constitutionala legala existenta, prejudiciaza Statul RM si institutiile sale. Cu regret, Ministerul Justitiei isi respecta exisgentele numai la etapa inregistrarii partidelor si ONG-urilor si nu monitorizeaza aproape deloc felul cum este respectat Statutul si prevederile legale in perioada post-inregistrare. Sunt zeci de cazuri cand ONG-uri si partide se anunta a fi "liberale", "democratice", pro-"europene", "patriotice", fidele R.Moldova si scopurilor nationale, iar in realitate, in tot ce organizeaza si declara in public liderii lor sfideaza Statutul, legislatia in vigoare, prejudiciaza PRIORITĂȚILE NATIONALE, devin "marionete" NELOIALE, "coloana a cincea" ale altor state pe teritoriul suveran al R.Moldova. In care statut, bunaoara, este prevazuta "propaganda", "manipularea", chemarea la schimbarea prioritatilor nationale, a vectorul polticii externe, soiuzurile" si "unirile" MORTALE pentru existenta Statului R.Moldova? Daca asemenea OBIECTIVE nu se constin in Statut, atunci cu ce drept partridul X sau ONG-ul Y desfasoara "activitati" nestatutare? Nu s-a auzit niciun caz de sanctionare din partea Ministerului Justitiei cu avertismente severe si in final cu retragerea, anularea certificatului de inregistrare si de activitate, cu ingradirea participarii la alegeri etc. Este cu totul straniu ca in R.Moldova desfasoara "activitati" neconstitutionale partide si ONG-uri care n-au inregistrare statutara la Ministerul Justitiei si apartin altor state - mai mult sau mai putin LOIALE fata de Statul R.Moldova. Aici e vina Ministerului Justitiei care tolereaza asemenea actiuni si formatiuni si nu cere echidistatnt, fara exceptii, respectarea legislatiei cu privire la partide si ONG-uri.

Alex Tb
17.06.2014, 08:56:32

CIT LE-A PLATIT USATII ACESTOR DOMNISOARE???????????....NU CRED CA ELE IL APARA PENTRU FRUMUSETE SAU INTELIGENTA SAU DREPTATE!!!