SCANDALOS O stradă din Chişinău va purta numele unui erou sovietic în locul lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Placa comemorativă instalată în anul 2000 pe o clădire din Chişinău în cinstea lui Alexei Belski
Placa comemorativă instalată în anul 2000 pe o clădire din Chişinău în cinstea lui Alexei Belski

Consiliul Municipal Chişinău (CMC) s-a reunit aseară într-o şedinţă extraordinară, la care nu au participat aleşii comunişti, ci doar cei 26 conslieri din cadrul partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană şi socialiştii lui Dodon.

UPDATE 12.25 Primarul Dorin Chirtoacă a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că strada Cuza Vodă nu va fi redenumită în Belski. „Nu pot exista două străzi în Chişinău cu acelaşi nume", a spus edilul, sugerând că, deşi a fost votată, decizia nu are valoare juridică. Pe de altă parte, socialiştii afirmă că denumirea străzii Alexei Belski a fost restabilită oficial şi legal. „Primarul Chirtoacă flutură din pumni după ce lupta s-a sfârşit. El face acum declaraţii sterile şi se comportă în mod ipocrit după ce personal a încurajat modificarea denumirii străzii", a declarat Vlad Bătrâncea, membru al Biroului Executiv al Partidului Socialiştilor.

Socialiştii au fost traşi pe sfoară! Strada Cuza Vodă nu va fi redenumită

UPDATE 11.20 Socialistul Piotr Donţov a declarat aseară cu satisfacţie că strada Cuza Vodă a fost redenumită la propunerea socialiştilor.

UPDATE 10.45 Consilierul neafiliat Teo Cârnaţ nu a înţeles ce s-a votat la pachet în şedinţa de aseară. Potrivit lui, propunerea socialiştilor nu figura iniţial în ordinea de zi. „Nu ştiu sigur dacă a fost inclusă. Dacă da, înseamnă că am votat-o la pachet cu celelalte proiecte", spune nedumerit consilierul local, care se pronunţă împotriva revenirii la denumirea sovietică. El crede că la mijloc ar putea fi o eroare, care va fi uşor rezolvată în instanţă - Curtea de Apel va anula decizia deoarece o astfel de stradă există deja. În acelaşi timp, consilierul nu exclude că ar fi vorba de o înţelegere între cei doi socialişti din CMC, care au condiţionat cu acest proiect votarea celorlalte decizii, şi consilieri din Alianţa pentru Integrare Europeană. „Eu nu am asistat la astfel de discuţii deoarece sunt independent, dar nu exclud că Alianţa să fi fost constrânsă să accepte proiectul pentru cele două voturi ale socialiştilor care le oferă majoritatea necomunistă în consiliu. Posibil s-a mers intenţionat la vicleşug, s-a creat învălmăşeală pentru ca o parte din consilieri să fie induşi în eroare şi să nu-şi dea seama ce votează", presupune Teo Cârnaţ.

O stradă cu Belski există deja

UPDATE 10.32 Consilierul liberal Oleg Cernei susţine că aseară forul local a votat la pachet comasarea Termocom cu CET-urile şi rectificarea bugetului, nu şi redenumirea străzii Cuza Vodă. Potrivit lui, propunerea de a reboteza strada a venit de la socialistul Piotr Donţov şi în învălmăşala creată nimeni nu a înţeles ce votează. „Nu putem reveni la denumirea Alexei Belski deoarece în Chişinău există deja o stradă cu acest nume din 2006, atunci când comuniştii şi creştin-democraţii au atribuit numele a patru eroi sovietici unor străzi din sectorul Râşcani", a spus Cernei.

Găgăuzii vor să rămână cu străzile sovietice

UPDATE 10.15 Primăria Chişinău anunţă, într-un comunicat de presă difuzat în această dimineaţă, că strada Cuza Vodă nu va fi redenumită. Mai multe informaţii urmează să ofere primarul Dorin Chirtoacă care va susţine o conferinţă de presă la ora 12.00. „S-a votat la pachet şi a fost o condiţionare foarte insistentă a celor care au asigurat cvorum şi deblocarea situaţiei din consiliul municipal. Urmează să fie redenumită doar o porţiune din Cuza“, a declarat pentru „Adevărul“ consilierul PLDM Victor Roşca.

Voievozii împotriva tinerilor ruși: Jos mâna de pe Alexandru Ioan Cuza!

În cadrul şedinţei, calificată de consilierii comunişti ca una secretă, aleşii locali prezenţi au rectificat bugetul municipal, reducându-l cu 250 de milioane de lei. Totodată, CMC a aprobat strategia de fuzionare a CET-urilor cu Termocom şi crearea unei mega-întreprinderi în sectorul termoenergetic al Capitalei Republicii Moldova.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat că şedinţa de luni seara a CMC „nu a fost ideală" şi că necesitatea acesteia era determinată de problemele economice stringente cu care se cinfruntă municipiul.

În cadrul aceleaşi şedinţe, la propunerea socialiştilor, consilierii prezenţi (PLDM, PD, PL şi PSRM) au aprobat redenumirea străzii Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii în strada Alexei Beliski, dată unui erou sovietic, care în anul 1944 ar fi eliberat Chişinăul de "ocupanţii română-fascişti".

Anterior, Dorin Chirtoacă,  primarul liberal al Capitalei s-a opus vehement acestei solicitări. Scandalos este faptul că decizia a fost adoptată chiar a doua zi după Marşul Unirii şi la două săptămâni după instalarea pe această stradă a bustului lui Alexandru Ioan Cuza, făcut cadou din partea președintelui Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Bustul lui Alexandru Ioan Cuza, dezvelit cu cântec în sectorul Botanica

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite