Scrisoare deschisă către Vlad Plahotniuc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnule Plahotniuc, nu mă cunoaşteţi şi nici eu nu vă cunosc personal, însă vă urmăresc activitatea politică de prin 2009 şi cred că a venit momentul să vă scriu un răvaş. Recurg la acest gest nu pentru a-mi creşte popularitatea sau pentru a vă cerşi favoruri. Nu mă interesează banii dvs. şi nici nu-mi este frică să vă critic, deşi poate ar trebui să-mi fie.

Ştiu că oficial nu sunteţi în nicio funcţie publică, dar şi că tot oficial vă merge bine, vorba cântecului. De aici şi marea nedumerire în ceea ce vă priveşte: cum puteţi dormi liniştit, ştiind că moldovenii trăiesc în sărăcie? Nu aveţi remuşcări? Nu vă macină gândul că cineva moare de foame în timp ce prosperaţi? Înţeleg că pe bogătaşi nu trebuie să-i întrebi cum au făcut primul milion şi că ei nu prea au sentimentul solidarităţii, dar chiar vreţi ca numele dvs. să rămână pătat? O asemenea moştenire lăsaţi urmaşilor? Credeţi-mă, încrederea se câştigă greu, dar se pierde într-o clipă. Presupun că tot imperiul mediatic pe care l-aţi construit, relaţiile pe care le-aţi stabilit, precum şi actele de caritate nu vă fac să fiţi împlinit şi nu vă asigură confortul sau liniştea sufletească de care oricine are nevoie.

 Afacerile pe care le-aţi început cu clanul Voronin nu vă dădeau satisfacţie. Înţeleg că eraţi nevoit să munciţi, în timp ce banii erau cheltuiţi în stânga şi-n dreapta de Olejca. Se pare că din această cauză v-aţi orientat spre clanul Lucinschi şi aşa aţi făcut cunoştinţă cu Ţopii. O perioadă aţi colaborat şi v-aţi împăcat de minune cu noii parteneri, însă când aţi observat că şi ei sunt risipitori le-aţi cumpărat televiziunea care retransmitea postul rusesc „ORT” şi acţiunile de la banca aceea Victorioasă. Fireşte, verii Ţopi nu au înţeles gestul ca pe un act de binefacere, deşi tot ceea ce agonisiseră erau datorii şi prejudicii aduse statului. Profitând de relaţiile pe care încă le aveaţi cu „tătuca” Voronin, i-aţi fugărit pe foştii parteneri, unul dintre ei fiind chiar condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pentru delapidarea Băncii de Economii cu 400.000 de dolari. Însă de aici vi se trag toate belele: v-aţi făcut duşmani de moarte.

Cred că aţi comis 2 greşeli impardonabile de-a lungul timpului: atunci când aţi decis să intraţi în politică şi acum când l-aţi scos din ea pe Filat. Nu trebuia să pretindeţi la funcţia de deputat, cu atât mai mult la cea de prim-vicepreşedinte a Parlamentului. V-aţi expus inutil presiunilor, devenind ciuca bătăilor şi cauza tuturor problemelor societăţii. Iar felul în care l-aţi distrus politic pe liderul PLDM nu vă face faţă. Înţeleg că v-a deranjat escapada sa la Frankfurt din luna aprilie, precum şi mulţimea protestatară care a trecut nepăsătoare pe lângă sediul IPTEH, dar care era cât pe ce să vă devasteze oficiul din str. Cantemir. Demisia Guvernului Streleţ o consider un gest emotiv, necalculat, fiindcă nimeni nu poate fi supărat la nesfârşit.

Ultima lovitură la adresa lui Vlad Filat este sub orice critică. Fireşte că discuţiile sale telefonice cu ex-preşedintele României, purtate în ipostaze indecente, sunt de interes public, dar nu era cazul să fie transformat într-un porno star şi umilit în ultimul hal. O lume întreagă cunoaşte cât de afemeiat şi mincinos este împricinatul. Dacă s-a urmărit intimidarea colegilor săi de partid, iarăşi a fost o greşeală. Cei care i-au rămas fideli sunt parcă ombilical legaţi de el şi ar putea să-l trădeze doar dacă se vor convinge că şi dânsul i-a trădat.

Domnule Plahotniuc, aveţi ocazia să demonstraţi că nu aţi nimerit accidental în politică şi că atacurile fondate sau nefondate la adresa dvs. nu vă împiedică să deveniţi mai mult decât un lider informal de partid. Acum că v-aţi eliminat principalul concurent, iar ceilalţi fie vă respectă, fie se tem de dvs, poate faceţi şi ceva bun pentru societate? Ce-ar fi să schimbaţi percepţiile şi nivelul de trai al oamenilor? Alegeţi cum doriţi să rămâneţi în istorie: ca un om de stat, conştient de rolul şi responsabilităţile sale, sau ca unul dintre acei mulţi politicieni huliţi şi daţi uitării.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite