Senator român: România şi Moldova sunt două state româneşti. Bucureştiul nu a făcut suficient pentru a deveni atractiv pentru românii din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Senatorul pentru românii din diasporă în Parlamentul de la Bucureşti şi membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Viorel Badea, afirmă că e necesară o strategie-cadru pentru Moldova pe termen mediu şi lung, care să fie respectată cu sfinţenie de orice guvern român, indiferent de culoarea politică. În plus, e necesară „redobândirea, de către moldoveni, a cetăţeniei române în maximum o săptămână, cu scuzele de rigoare”, transmite IPN.

Viorel Badea spune că, din păcate, nu există o continuitate în proiectele României pentru Moldova şi că fiecare guvern care a venit la putere a schimbat ritmul de lucru. 

„Opinia mea este că România şi Republica Moldova sunt două state româneşti despărţite temporar de istorie, cred că statul român nu a făcut suficient pentru a deveni atractiv pentru românii din Republica Moldova. Proiectele pe care noi le-am dezvoltat au evoluat în pas de cangur, ca să spun aşa, adică a fost un guvern care a dat drumul la nişte proiecte şi, apoi, a venit alt guvern care le-a stopat şi le-a dat altă direcţie. Eu le-am propus colegilor mei din parlament, şi sper că această propunere să fie agreată şi la nivel înalt, în plan politic, ca partidele româneşti, împreună, să adopte un plan comun de acţiune în Republica Moldova, aşa cum au fost acele discuţii cu protocolul pentru integrare europeană a României”, a menţionat senatorul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Potrivit lui, atunci, toate partidele politice s-au reunit şi au stabilit un itinerar comun, pentru ca România să se poată integra cu succes în UE. Politicianul român propune ca toţi reprezentanţii partidelor politice din România să se aşeze la masă, să stabilească o strategie comună pe termen mediu lung. Altfel, în opinia sa, incongruenţa aceasta politică manifestată faţă de Chişinău nu poate atrage acolo decât insatisfacţii şi neîncredere.

„Faptul că mai reparăm nişte grădiniţe sau mai finanţăm evenimente culturale, faptul că le redăm cetăţenia…deşi, acesta nu este un proiect cu care să ne mândrim, este un drept al lor... Noi ar trebui să facem în aşa fel încât să le redăm cetăţenia într-o săptămână, cu scuzele de rigoare. Pentru că ei au fost cetăţeni români. Această chestiune nu ar trebui capitalizată de guvernele României. Ar trebui să elaborăm această strategie pe care să o urmăm cu sfinţenie, indiferent cine va veni la guvernare”, a mai spus Viorel Badea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite