Senatul american: SUA trebuie să facă presiuni asupra Rusiei pentru rezolvarea conflictului din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii trebuie să facă presiuni asupra Rusiei pentru a permite rezolvarea conflictului dintre Moldova şi regiunea separatistă Transnistria, cu scopul de a ameliora securitatea din Europa de Est, arată un raport al Senatului SUA, citat de AFP.

Documentul de 15 pagini, care urma să fie publicat azi, se intitulează „Va pune Rusia punct ultimului conflict îngheţat din Europa de Est?“ şi a fost redactat sub conducerea influentului senator Richard Lugar, cel mai înalt reprezentant republican al Comisiei pentru Afaceri externe.

Documentul, a cărei copie a fost obţinută de AFP, recomandă administraţiei americane să insiste „pe lângă Rusia asupra faptului că o cooperare a Moscovei pentru negocierea unui acord în Transnistria şi în alte regiuni de conflict din Eurasia ar ilustra faptul că dezvoltările relaţiilor dintre NATO şi Rusia pot aduce beneficii securităţii din Europa de Est“. „Statele Unite trebuie să susţină ferm eforturile europene de rezolvare a conflictului şi cu aceeaşi ocazie să ajute Moldova în aspiraţiile sale euro-atlantice“, scrie Lugar, în acest raport, potrivit Hotnews.ro.

Raportul, care preconizează un angajament urgent al Washingtonului asupra chestiunii moldoveneşti, cere abrogarea restricţiilor comerciale americane impuse Moldovei. Senatorul Lugar urmează să depună azi un proiect de lege care să permită „relaţii comerciale normale“ cu Moldova.

Citeşte mai multe detalii din acest raport.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite