Politică

articolul anterior articolul urmator

Sergiu Litvinenco, despre Legea lustraţiei propusă de PSRM: „Vor să schimbe oamenii puşi de Plahotniuc cu oamenii lui Dodon şi Şor”

0
2 Mar 2021 17:16:31
Autor: Iurii Botnarenco
Deputatul PAS Sergiu Litvinenco
Deputatul PAS Sergiu Litvinenco

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a dat de înţeles că formaţiunea sa nu va sprijini Legea lustraţiei propusă de deputaţii socialişti, care presupune ca prin deregoare de la lege să fie demişi conducătorii mai multor instituţii aflate sub control parlamentar, care au fost numiţi în funcţii în perioada 2016 - 2019.

„După mine, vor să schimbe oamenii puşi de Plahotniuc cu oamenii lui Dodon şi Şor. Ceea ce este una şi aceeaşi. Oare nu trebuie la început de făcut lustraţia Parlamentului?”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.

Totuşi, Litvinenco e de părere „că este nevoie de evaluarea obiectivă a activităţii acestora şi de eliberarea tuturor celor care nu au manifestat eficienţă în activitate”.

„Dar întrebarea este alta acum – este în măsură actualul Parlament corupt, nelegitim şi nereprezentativ (aceste etichete şi le-a atribuit însuşi Parlamentul prin hotărârea nr.84/2020) să facă o evaluare obiectivă a activităţii conducătorilor de instituţii ale statului”, a mai spus deputatul.

Deputaţii socialişti cer sprijinul celorlalte partide parlamentare pentru adoptarea Legii lustraţiei. Proiectul de lege presupune că toţi funcţionarii din funcţii cheie, care au fost numiţi în perioada 2016-2019, adică pe timpul guvernării oligarhului Vlad Plahotniuc, să fie demişi prin derogare de la lege.

Potrivit socialiştilor, la baza Legii lustraţiei va fi declaraţia Parlamentului din vara anului 2019, privind caracterul captiv al statului.

Prin Legea lustraţiei, socialiştii îşi propun să demită conducerea următoarelor instituţii: Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Agenţia Naţională de Integritate, guvernatorii şi viceguvernatorii BNM, Agenţia Naţională pentru reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Agenţia Naţională de Reglementare Energetică, Agenţia pentru soluţionarea contestaţiilor, Consiliul Concurenţei.

„Ultima perioadă se atestă foarte mari nemulţumiri vizavi de activitatea conducătorilor acestor organe. Eu mă refer şi la ANRE, şi la Consiliul Concurenţei etc., care nu se ocupă cu nimic, iar acele derapaje în activitatea lor şi nedorinţa de a întreprinde unele măsuri pentru care ei sunt responsabili, duc la faptul că în Moldova deja pe parcursul acestor două luni de vreo cinci ori au fost majorate preţurile la carburanţi. Consiliul Concurenţei nu reacţionează”, a declarat deputatul Vasile Bolea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările