Sergiu Litvinenco: Guvernul trebuie să se implice în selectarea procurorului general pentru că CSP nu are credibilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcţia de procuror general, deoarece Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu are actualmente credibilitate. Declaraţia aparţine lui Sergiu Litvinenco, deputat din fracţiunea PAS, şi a fost făcută la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Potrivit lui, CSP nu este în stare acum să promoveze procurori credibili, transmite IPN.

„Sunt sigur că schimbarea procedurii de selectare noi vom obţine în funcţia de procuror general o persoană independentă”, a afirmat Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, comisia desemnată de Ministerul de Jstiţie care va propune candidaţii va fi apolitică.

Sergiu Litvinenco spune că următorul procuror va avea două sarcini principale de îndeplinit: să restabilească sentimentul de dreptate în societate prin iniţierea de dosare faţă de persoanele care au comis infracţiuni şi să reformeze organele Procuraturii, aşa încât procurorii să simtă independenţa în activitate.

Deputatul Partidului Democrat Vladimir Cebotari susţine că, „dacă a reuşit în ceva actuala guvernare este nepotismul – numirea în funcţii a nepoţilor, cumetrilor, rudelor, verişorilor”. Potrivit lui, acelaşi lucru se va întâmpla şi prin numirea noului procuror general. 

„De aceea, eu nu ştiu ce rezultate bune aşteptăm”, a spus parlamentarul. Potrivit lui, „singura realizare a actualei guvernări este coborârea pragului electoral, în rest, doar eşecuri”.

Deputatul Partidului Socialiştilor Vasile Bolea aşteaptă ca actualmente Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura şi alte instituţii de resort să se ocupe de investigarea schemelor de răsunet despre care s-a aflat în spaţiul public. 

„Nu poate Parlamentul sau deputaţii să se ocupe de aceasta. Sunt organe care au atribuţii şi pârghiile respective”, susţine Vasile Bolea. Parlamentarul spune că ar aprecia drept satisfăcătoare activitatea noii coaliţii de guvernare.

Modificarea mecanismului de numire a procurorului general a fost votată de Parlament în şedinţa de luni, 16 septembrie. Astfel, numirea procurorului general de către preşedintele ţării se va face la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaţilor propuşi de către Comisia constituită de Ministerul Justiţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite