Sergiu Litvinenco: Dacă PSRM va insista pe formarea unei coaliţii cu ACUM, atunci e clar că vrea anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco susţine că dacă Partidul Socialiştilor va insista pe formarea unei coaliţii cu blocul ACUM, atunci este clar că se orientează spre alegeri anticipate. O altă versiune ar fi că acest comportament ar duce PSRM spre o coaliţie cu PDM. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Parlamentarul a reiterat că blocul ACUM nu-şi doreşte vreo coaliţie sau alianţă cu PSRM. „Această alianţă este de principiu imposibilă. Dacă Partidul Socialiştilor vrea să insiste în continuare în acest context, atunci este clar că PSRM doreşte alegeri anticipate, dar anticipatele în actualele condiţii este un cadou pentru Vladimir Plahotniuc şi Partidul Democrat pentru că este clar că urmare a alegerilor anticipate cu sistemul electoral mixt, cu instituţiile conduse de exponenţii oligarhiei vor aduce şi mai multe mandate PDM”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Preşedintele Asociaţiei „Voievod”, Nicolae Pascaru, susţine că societatea trebuie „programată” pentru o alianţă între PSRM şi blocul ACUM. În opinia lui, de pe urma unei asemenea coaliţii socialiştii au doar de câştigat. „Ar fi foarte bine să meargă în coaliţie, dar să-şi lase ambiţiile politice şi blocul ACUM să meargă la aceste tratative pentru că este imposibil după alegeri anticipate să te înţeleagă electoratul tău”, a afirmat Nicolae Pascaru.

Expertul în politici publice Ştefan Gligor salută propunerea blocului ACUM de a crea un grup de lucru pentru a discuta etapizat agenda comună. „Consideră această decizie una foarte matură şi una necesară, binevenită, dar în acest context mă interesează de ce Vlad Batrîncea (n.r. deputat PSRM) vine cu o reacţie foarte tranşantă, dură şi deloc politicoasă prin care spune că nu interesează grupurile de lucru, ci doar coaliţie de guvernare pe patru ani?”, notează expertul. În opinia lui, PSRM şi ACUM trebuie să înţeleagă că niciun guvern minoritar, dar nici un guvern permanent pe patru ani cu coaliţie de guvernare nu pot avea loc. Aceste scenarii sunt de extremă şi se exclud reciproc. „Ce poate fi obţinut în această situaţie, printr-un proces matur de negociere, este adoptarea unui pachet comun legislativ prin care să fie resetate instituţiile statului şi întoarse regulile de joc”, menţionează Ştefan Gligor.

Teodor Cârnaţ, expert în drept constituţional, consideră că din punct de vedere politic, Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor sunt două partide care au susţinerea electoratului de centru-stânga. În această situaţie, dacă PDM va face coaliţie cu PSRM, atunci acest din urmă încet va dispărea de pe scena politică. „Însă, prin intermediul alianţei cu blocul ACUM socialiştilor le va fi mult mai uşor să-şi revină, să-şi vindece rănile pe care le-au primit la 24 februarie, ca ulterior, după ce se va juca o lună, două, trei să revină la vechile obiceiuri pe care le-a avut din 2016 încoace, la vechiul stăpân – PDM ca să facă o majoritate pe trei ani înainte”, spune Teodor Cârnaţ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite