Politică

articolul anterior articolul urmator

Sergiu Mocanu: În spatele arestării lui Stoianoglo stau interesele mafiote VIDEO

1
8 Oct 2021 11:26:21
Autor: Iurii Botnarenco
Sergiu Mocanu, în faţa Judecătoriei Ciocana, acolo unde judecătorii examinează demersul procurorilor privind mandatul de arestare pe numele lui Alexandru Stoianoglo.
Sergiu Mocanu, în faţa Judecătoriei Ciocana, acolo unde judecătorii examinează demersul procurorilor privind mandatul de arestare pe numele lui Alexandru Stoianoglo.

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a declarat vineri, 8 octombrie, în faţa Judecătoriei Ciocana, acolo unde judecătorii examinează demersul procurorilor privind mandatul de arestare pe numele lui Alexandru Stoianoglo, că în spatele reţinerii şi arestării procurorului general „stau interesele mafiote”.

„În spatele acestei reţineri şi arestări mârşave stau interesele mafiote a celor de care s-a apropiat foarte mult Stoianoglo în analiza dosarului miliardului. Maia Sandu, la ora actuală, îndeplineşte o comandă politică. Toate puşlamalele din jurul ei asta fac la ora actuală”, a afirmat Sergiu Mocanu într-un Live pe Facebook. 
 

Sergiu Mocanu s-a arătat dezamăgit că la protestul organizat în faţa Judecătoriei Ciocana, în susţinerea lui Stoianoglo, a venit puţină lume. Totodată, Mocanu regretă că la asemenea manifestaţii nu sunt prezenţi cei în care Uniunea Europeană au investit bani. 

„Oamenii în care s-au investit atâţia bani de Uniunea Europeană, pentru apărarea democraţiei şi statului de drept, stau deoparte laş”, a declarat Sergiu Mocanu. 

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reţinut marţi pentru 72 de ore. Procurorul de caz, Victor Furtună, a cerut 30 de zile de arest pentru Stoianoglo, iar cererea sa va fi examinată vineri la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana.

Preşedintele Maia Sandu a solicitat Procuraturii Generale să informeze societatea „plenar şi la timp despre procedurile aplicate în cazul lui Alexandr Stoianoglo, despre motivele solicitării arestului pentru 30 de zile, precum şi despre alte măsuri cerute de procurorul de caz, cu respectarea strictă a legii.”

Precizăm că preşedintele Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcţia de procuror general interimar, după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a propus pe acesta pentru funcţia respectivă, odată cu suspendarea lui Stoianoglo din funcţie.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Alexandru Stoianoglo a fost suspendat din funcţie marţi, 5 octombrie, după ce pe numele lui a fost pornită urmărirea penală de către procurorul Anticorupţie, Victor Furtună, care a fost împuternicit de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp cu privire la activitatea şefului Procuraturii. 

La scurt timp, Stoianoglo a fost reţinut de ofiţerii SIS, iar la sediul Procuraturii au avut loc percheziţii.

Potrivit IPN, în sesizarea depusă, deputatul Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi corupţie pasivă. Carp invocă legături între Alexandru Stoianoglo şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Alte acuzaţii ce i se aduc şui Stoianoglo ţin de faptul că acesta i-ar fi oferit ilegal îndemnizaţii fostului şef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă. Stoianoglo mai este acuzat că ar fi semnat un amendament, pe vremea când era deputat, care ulterior a fost votat de Parlament şi care ar fi dus la spălare de bani (landromatul rusesc).

Subiectul a fost examinat în şedinţă extraordinară, la care a venit şi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar nu i s-a permis să-şi prezinte poziţia. Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a invocat faptul că venirea procurorului este neregulamentară, întrucât pentru invitarea procurorului au votat numai patru membri CSP din nouă.
 
Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, a criticat suspendarea din funcţie a procurorului general şi percheziţiile de la Procuratura Generală. Potrivit lui, a fost comisă o greşeală politică fatală, iar guvernarea se află în mare disperare. Totodată, socialiştii au anunţat un protest pentru ziua de duminică, 10 octombrie, în centrul Chişinăului, în susţinerea lui Stoianoglo.
 
Mai mulţi experţi politici şi lideri ai opoziţiei au criticat reţinerea lui Stoianoglo, despre care spun că a fost o comandă politică ce are drept scop înlocuirea lui Stoianoglo cu un procuror docil noii guvernări.
 
Amintim că odată cu venirea la putere a Partidului Acţiune şi Solidaritate, asupra lui Alexandru Stoianoglo au fost exercitate presiuni enorme pentru ca acesta să-şi dea demisia. După ce procurorul general a opus rezistenţă şi nu a demisionat din proprie iniţiativă, deputaţii PAS au mers mai departe şi au modificat legea cu privire la procuratură, aşa încât Stoianoglo să poată fi demis, ca urmare a unei evaluări făcute de o comisie specială cu privire la activitatea procurorului general.
 

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări luni, 4 octombrie, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui, Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.

Alexandru Stoianoglo a prezentat probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. În acest sens, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.

În plus, Stoianoglo susţine că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko, căruia i-a oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Papa Raţă
8.10.2021, 11:42:55

Vorbește hârb de oală spartă. Poate face vreo comparație cu ,,patriotismul ” de aprig luptător ,,antimafie”, pe timpul când îl consilia pe cel mai mare bandit, Voronin, care a furat cu FinComBank milioane șa care l-a clocit pe Plahotniuk , Dodon, Greceanâi și toată haita de lepădături ? Nu mai propagați cameleoni.

-12 (12 voturi)
Modifică Setările