Politică

articolul anterior articolul urmator

Sergiu Mocanu, despre cazul lui Stoianoglo la CEDO: Ministrul Justiţiei trebuie să-şi depună demisia. Procurorul general a fost persecutat pe nedrept

1
30 Jun 2022 12:07:21
Autor: Iurii Botnarenco
Sergiu Mocanu
Sergiu Mocanu

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a comentat solicitarea CEDO către Guvernul Republicii Moldova, în care CEDO aşteaptă explicaţii privind arestarea abuzivă a procurorului general Alexandru Stoianoglo. Sergiu Mocanu consideră că după acest caz, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, ar trebui să-şi depună demisia pentru persecutarea pe nedrept a lui Stoianoglo.

Sergiu Mocanu a sugerat că Moldova va fi condamnată la CEDO în cazul Stoianoglo, iar CEDO ar fi sugerat în documentul expediat către Guvern să înceteze persecuţia ilegală a procurorului general şi să-l restabilească în funcţie.

„Această comunicare a CEDO este foarte clară. CEDO nu aşteaptă răspunsuri de la Litvinenco. CEDO aşteaptă de la ei minte şi o înţelegere amiabilă între Guvernul R. Moldova şi Stoianoglo, căruia i-au fost încălcate drepturile şi a fost persecutat. Asta aşteaptă CEDO, nu răspunsuri, căci răspunsul e catastrofă indiferent de unde vine el. CEDO a înaintat o solicitare de răspuns, dar şi le-a sugerat că poate se vor înţelege, dar pentru asta Litvinenco trebuie să-şi depună demisia, pentru că Stoianoglo a fost persecutat pe nedrept. Dosarele penale inventate împotriva lui Stoianoglo sunt dezastruoase, nu există fapta lui Stoianoglo. CEDO îi invită să cadă la înţelegere cu Stoianoglo şi să înceteze persecutarea lui. În mod normal, din moment ce a venit scrisoarea asta, Litvinenco nu a trebuit să se apuce să scrie răspuns către CEDO, ci trebuia să se apuce să scrie cerere de demisie. 

Amintim că Victor Munteanu, avocatul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a anunţat că CEDO a făcut publice explicaţiile pe care le cere de la Guvernul Republicii Moldova privind persecutarea penală şi suspendarea abuzivă a procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

De partea cealaltă, Ministerul Justiţiei din Republica Moldova a comunicat marţi, 28 iunie, că avocaţii procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, încearcă să manipuleze opinia publică în cazul dosarului de la CEDO.

Potrivit avocaţilor lui Stoianoglo, Curtea Europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reţinerii şi menţinerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acţiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale.

De asemenea, Curtea europeană a cerut explicaţii Guvernului de ce autorităţile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice şi să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privinţa sa.

Victor Munteanu a comunicat că autorităţile Republicii Moldova urmează să dea explicaţii dacă reţinerea şi arestul la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcţia sa (de Procuror General) pentru a iniţia dosare penale împotriva diferiţilor membri ai opoziţiei.

Nu în ultimul rând, Curtea a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcţia de Procuror General şi îngrădirea accesului la instanţele naţionale pentru a contesta această măsură.

Potrivit lui Victor Munteanu, Curtea a considerat cazul persecutării penale a lui Alexandr Stoianoglo şi l-a comunicat cu prioritate ca fiind un caz de ”impact”. Curtea consideră cazuri de ”impact” acelea, în care concluziile cazului pot duce la o schimbare sau clarificare a legislaţiei internaţionale sau domestice, dacă cazul abordează situaţii morale sau sociale, sau dacă se aduce atingere semnificativă drepturilor omului.

„Curtea europeană nu comunică cazuri inadmisibile. Încercările unor reprezentanţi ai autorităţilor Republicii Moldova de a diminua impactul comunicatului CEDO vorbesc fie despre incompetenţa acelora care neglijează întrebările CEDO, fie despre faptul că şi-au dat seama de gafa enormă comisă anul trecut prin operarea modificărilor la legea procuraturii, criticată dur de Comisia de la Veneţia, cu singurul scop de a-l demite pe Alexandr Stoianoglo, care a decis să păstreze independenţa procuraturii şi să nu instrumenteze cazuri la comandă politică”, a explicat avocatul.

El susţine că CEDO nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandr Stoianoglo, dar şi i-a oferit posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privinţa lui prin iniţierea procedurii de reglementare amiabilă pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova şi la plata prejudiciilor din banii cetăţenilor.

„În contextul ultimelor ştiri pozitive despre perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în care rolul justiţiei va fi unul din filtrele de acceptare în această comunitate civilizată, ar fi păcat ca cetăţenii să fie privaţi de această perspectivă din cauza unor interese personale, care stau în spatele dosarului lui Alexandr Stoianoglo şi care se împotrivesc evoluţiei Republicii Moldova pe principiile unui stat de drept”, a mai spus avocatul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
1.07.2022, 15:42:30

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările