Siegfried Mureşan, europarlamentar român: „Republica Moldova are poarta deschisă către UE la Riga”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan crede că Republica
Moldova are poarta deschisă către UE la summitul de la Riga FOTO:Adevarul
Siegfried Mureşan crede că Republica Moldova are poarta deschisă către UE la summitul de la Riga FOTO:Adevarul

Republica Moldova are poarta deschisă către Uniunea Europeană la Summitul de la Riga, apreciază Siegfried Mureşan. În opinia sa, nu trebuie să ne aşteptăm ca fiecare summit să se reducă la decizii istorice sau măsuri spectaculoase, deoarece implementarea acestor decizii în ţările din vecinătatea estică riscă să fie tratată superficial.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, membru al delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, a explicat pentru Adevărul Moldova că Summitul de la Riga este o continuare firească a Summitului de la Vilnius, unde s-au luat decizii fundamentale atât pentru UE, cât şi pentru ţările din regiune.

Riga, un moment de evaluare a vecinităţii estice

Europarlametarul a precizat că Summitul de la Riga este şi un moment de evaluare a ceea ce s-a întâmplat în vecinătatea estică de la Vilnius încoace şi ce se poate întâmpla în viitor. „După Vilnius s-a semnat şi ratificat şi a început aplicarea provizorie a Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. UE se gândeşte să ajute şi ţările din vecinătatea estică care nu au semnat încă un astfel de acord şi încearcă să găsească cele mai bune intrumente pentru a crea stabilitate şi prosperitate în aceste state. Riga este un pas firesc. Privind evident şi în urmă la cele 18 luni de la Vilnius vedem că implementarea Acordului de Asociere a început. A avut loc şi liberalizarea regimului de vize şi mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au putut călători fără vize în UE”, a menţionat europarlamentarul.

În opinia sa, realitatea în vecinătatea estică este schimbată acum faţă de Vilnius. „Avem o agresiune nejustificată a Federaţiei Ruse în estul Ucrainei, o anexare a Crimeei, şi poate trebuie să găsim noi mijloace pentru a face faţă noilor provocări. În principiu, Riga este continuarea Summitului de la Vilnius, care a fost un summit istoric. Acum trebuie să ne apucăm de muncă. Implementarea este mai mult în folosul oamenilor decât deciziile luate atunci. Ea nu este la fel de spectaculoasă şi nu este urmată de anunţuri noi, bombastice, dar rămâne cheia unei viitoare integrări”, apreciază europarlamentarul.

Rusia vrea state dependente, slabe şi santajabile

Mureşan a amintit că diferenţa dintre UE şi Rusia este una fundamentală în ceea ce priveşte relaţia cu ţările din Parteneriatul Estic. „UE caută dezoltarea ţărilor din vecinătatea estică şi îşi doreşte ca aceste ţări să fie puternice şi independente. Federaţia Rusă vrea ca aceste state să fie dependente, slabe şi santajabile. Dacă există dificultăţi în aceste state, lucruri de depăşit, noi suntem acolo ca parteneri prin asistenţă financiară, expertiză şi schimburi de experienţă, astfel încât provocările care există din partea Federaţie Ruse şi evident corupţia care există în aceste state să fie depăşită. UE crede în statul de drept, într-o justiţie independentă şi în combaterea corupţiei. Angajamentul european faţă de aceste valori este unul profund. În urma vizitei mele la Chişinău am înţeles că reforma justiţiei, combaterea corupţiei este asteptată de oameni”, subliniază europarlamentarul.

Mureşan a reiterat faptul că prin Acordul de Asociere Republica Moldova beneficiază de cel mai complex intrument pentru a se apropia de UE, adaugând că este nevoie de multă muncă şi voinţă politică pentru implementarea lui. „Pe viitor nu este exclus ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, dar în prezent cel mai bun lucru care se poate face este implementarea Acordului de Asociere”, a concluzionat europarlamentarul.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României, a precizat pe 15 mai că Summitul de la Riga trebuie să aibă rezultate de substanţă şi să reconfirme impactul pozitiv concret pe care Parteneriatul Estic l-a avut asupra partenerilor estici. Summitul este, de asemenea, un barometru al sprijinului pe care Uniunea Europeană îl va acorda proceselor de reformă şi modernizare europeană din vecinătatea estică. Bogdan Aurescu a reiterat, în acest context, susţinerea acordată de România pentru consolidarea relaţiilor UE cu statele din vecinătate, în cadrul Parteneriatului Estic, cu precădere în actualul context de securitate, respectiv pentru perspectiva europeană a celor care optează pentru acest drum. Aurescu a amintit sprijinul acordat de România pentru Summitului de la Riga, care trebuie să reconfirme angajamentul UE pentru dezvoltarea stabilă, democratică şi predictibilă a vecinilor săi din est.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite