Silvia Radu, întrevedere cu ex-ministra Sănătăţii Svetlana Cebotari: „Voi duce la bun sfârşit proiectele începute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Silvia Radu via Facebook
FOTO Silvia Radu via Facebook

Noul ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu, a avut o întrevedere de lucru miercuri, 26 septembrie, cu ex-ministrul Svetlana Cebotari. Silvia Radu a menţionat că a avut „o discuţie foarte utilă cu privire la priorităţile asumate de minister”.

„Voi duce la bun sfârşit proiectele începute şi voi încerca să fac cât mai multe lucruri bune pentru cetăţeni. Sunt sigură că în echipă, cu muncă, pasiune şi deschidere vom putea să urgentăm implementarea reformelor, iar lucrurile bune vor fi resimţite de cetăţeni în scurt timp”, a scris Silvia Radu pe pagina sa de Facebook.

Cei doi noi miniştri desemnaţi în Guvernul Filip, Silvia Radu şi Nicolae Ciubuc, au depus marţi, 25 septembrie, jurământul de învestire. Decretele au fost semnate de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcţiei de şef al statului.

Curtea Constituţională (CC) de la Chişinău l-a suspendat din funcţie pe Igor Dodon luni, 24 septembrie, pentru a patra oară de la preluarea mandatului de preşedinte al ţării. Înalta Curte a stabilit interimatul funcţiei, pentru ca decretul de numire a noilor miniştri din Guvernul Filip să poată fi semnat de şeful Legislativului sau de către prim-ministru, după ce şeful statului a refuzat să semneze decretul.

Igor Dodon consideră că prin decizia de a-l suspenda din funcţie luni, 24 septembrie, Curtea Constituţională a comis o dublă ilegalitate. În opinia sa, CC a zădărnicit încercarea şefului statului „de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar”.

Amintim că liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 18 septembrie, că doi miniştri din Guvernul Filip vor fi demişi, după care vor fi înlocuiţi de Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu.

Democraţii au decis că ministrul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, va fi demisă din funcţie. La fel se va proceda şi cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului, Liviu Volconovici.

Cele două funcţii guvernamentale vacante ar urma să fie preluate de ex-primarul interimar de Chişinău Silvia Radu, care va fi numită la conducerea Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, şi de Nicolai Ciubuc, care va prelua şefia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului.

Igor Dodon a semnat decretul de demitere din funcţie a celor doi, însă a refuzat să semneze numirea în funcţie a noilor miniştri.

Premierul Pavel Filip a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru ca blocajul instituţional să fie rezolvat, ceea ce înseamna că Înalta Curte din nou urma să-l suspende pe Igor Dodod din funcţie, pentru ca decretul să fie semnat de şeful Parlamentului, mai ales că existau deja trei astfel de precedente.

Curtea Constituţională a decis vineri, 5 ianuarie, că Igor Dodon a încălcat Constituţia când a refuzat repetat să promulge legea ce interzice propaganda rusă. Curtea a stabilit că preşedintele ţării va fi suspendat din funcţie ca atribuţia de promulgare a legilor să revină unui preşedinte interimar, fiind vorba de şeful Parlamentului sau de prim-ministru.

Curtea Constituţională a decis marţi, 2 ianuarie, că în urma refuzului repetat al preşedintelui ţării de a numi în funcţii miniştrii, şeful statului se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile respective, fapt ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, pentru asigurarea exercitării acestor obligaţii constituţionale. 

Notăm că o situaţie similară a existat în octombrie 2017, când Curtea Constituţională a Republicii Moldova a concluzionat că există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Prin urmare, Sturza a fost numit în funcţie prin decret de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite