Silvia Radu: Medicii de familie vor avea nu mai puţin de 30 de mii de lei lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu, afirmă că, potrivit noilor reguli privind organizarea asistenţei medicale primare, medicii de familie vor fi independenţi, nu vor depinde de nicio clinică sau asociaţie care să le verifice veniturile. De asemenea, medicii de familie vor avea nu mai puţin de 30 de mii de lei lunar din ziua în care vor începe să exercite această funcţie în teritorii.

„Aceştia vor beneficia de un adaos la salariu de 50% în mediul rural comparativ cu cei din mediul urban. I-am încurajat să depună de luni dosarele ca să începem procedura de înregistrare”, a declarat Silvia Radu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Potrivit ei, medicii din mediul urban vor avea posibilitatea să aibă un venit mai mare decât grila salarială care va fi aprobată curând prin noua lege, dacă vor trece şi ei ca medici individuali şi cărora li se va atribui un anumit sector.

Silvia Radu spune că fiecare medic va trebui să deservească de la 1.200 până la 2.200 de pacienţi. 

„Va fi o luptă pentru pacienţi pentru că aceştia vor fi liberi să decidă la care medic vor să meargă”, este de părere ministra.

Coordonatorul de programe de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, Ghenadie Ţurcanu, este de părere că noile reguli constituie doar o părticică din acea reformă structurală veritabilă care trebuie făcută în asistenţa medicală primară. 

„Moldova ştie istoria aceasta. Focusarea doar pe reforma organizaţională nu aduce rezultatele scontate, dacă nu se realizează şi celelalte componente ale reformei. În special, trebuie să fie elaborate reglementările care să asigure calitatea serviciilor. Nu am văzut aceste reglementări. Este o listă foarte vagă, descrierea acestor servicii nu există”, susţine expertul.

În opinia lui, atunci când se trece de la sistemul public la cel privat şi, în special, se descentralizează, atunci trebuie să fie foarte bine reglementate atribuţiile prestatorului de servicii pentru ca acestuia să se poată solicita să acorde asistenţă medicală de calitate. Mai ales că în raioane nu există direcţii de sănătate.

Recent, Guvernul a aprobat regulile de organizare a asistenţei medicale primare în Republica Moldova, pentru a asigura buna funcţionare a cabinetelor de medicină de familie odată cu instituirea „liberei practici a medicului de familie”. Noile reguli privind organizarea asistenţei medicale primare vor fi puse în aplicare în câteva etape: pentru practicile din zona rurală fără medici de familie – la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului, pentru practicile din municipiul Chişinău (cu excepţia satelor şi comunelor din componenţa municipiului) – începând cu 1 iulie 2019 şi pentru alte practici ale medicului de familie - începând cu 1 ianuarie 2019.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite