Sindicatele din R. Moldova cer protecţie adecvată faţă de creşterea excesivă a preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este îngrijorată de creşterile recente ale preţurilor la produsele de panificaţie, lactate, legume, alte produse alimentare, precum şi la produsele petroliere.  Sindicaliştii consideră inacceptabil, în această situaţie, să fie lăsată fără susţinere populaţia cea mai săracă, transmite IPN.

„Este neînţeleasă situaţia la moment, când avem creşteri importante ale volumului de cereale recoltate, iar preţurile la produsele de panificaţie cresc. În viziunea sindicatelor, statul trebuie să ia măsuri de subvenţionare a producerii şi să asigure populaţia cu pâine „socială”, care să fie accesibilă persoanelor cu venituri joase (pensionari, şomeri, persoane cu necesităţi speciale etc.)”, se arată în Declaraţia CNSM

CNSM notează că scumpirea produsele petroliere are un impact de avalanşă – conduce la creşterea tuturor preţurilor şi tarifelor. Vor creşte, în primul rând, cheltuielile în transport, agricultură, procesele tehnologice, unde combustibilul este utilizat în cantităţi mari. Toate aceste creşteri au drept consecinţă, diminuarea puterii de cumpărare a salariilor şi sărăcirea populaţiei.

Confederaţia se adresează Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova cu solicitarea să ia măsuri în regim de urgenţă. Sindicaliştii propun elaborarea şi promovarea unei legi cu privire la reglementarea preţurilor şi tarifelor, care să prevadă mecanisme de stabilire a acestora pentru produsele de strictă necesitate, precum şi măsuri de protecţie socială în cazul unor creşteri de preţuri şi tarife. Alte două măsuri se referă la stabilirea salariului minim unic pe ţară de cel puţin 3100 de lei şi majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei până la valoarea de 3100 de lei, mărime convenită de sindicate şi patronate la nivel naţional.

O altă măsură propusă de CNSM vizează elaborarea unor mecanisme de compensare a puterii de cumpărare a plăţilor sociale (pensii, burse, indemnizaţii etc.), suplimentare la indexarea bianuală în conformitate cu rata inflaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite