Socialiştii acuză oponenţii că încearcă să profite pe seama necazurilor agricultorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Furculiţă

Deputaţii din Partidul Socialiştilor susţin că, pe seama necazurilor agricultorilor, încearcă să obţină capital politic unele forţe politice, care îi îndeamnă să iasă proteste. Or, potrivit lor, aceste partide au fost anul trecut la guvernare şi nu au acordat niciun fel de sprijin producătorilor agricoli, iar ministrul agriculturii din Guvernul Sandu „a fost cel mai slab ministru al agriculturii din istoria Moldovei”, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, preşedintele fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă, a declarat că acţiunile Guvernului în sprijinul agricultorilor sunt fără precedent. Două forţe politice însă, care în trecut au făcut doar optimizări, încearcă să profite de situaţia agricultorilor, afectaţi de secetă. 

„Aceste forţe politice nu au nimic mai bun pentru dumneavoastră decât iarăşi o optimizare. Ştiţi care este ea? Optimizarea micilor fermieri, astfel încât să nu mai existe mici fermieri, să nu solicite subvenţii, să nu le acorde. Iar aceasta se va executa prin permiterea străinilor de a cumpăra pământurile agricole în Republica Moldova. Stimaţi agricultori, sigur situaţia este complexă. Seceta este un fenomen care de ani persistă în Republica Moldova şi el trebuie combătut sistemic”, a mai spus deputatul.


Radu Mudreac, preşedintele Comisiei parlamentare, a declarat că grupul de lucru format din fracţiunile parlamentare PSRM, PDM, PAS şi Platforma PDA, împreună cu Guvernul, a identificat un şir de soluţii pentru a uşura povara care s-a abătut asupra agricultorilor. Potrivit lui, s-a permis utilizarea TVA-ul pentru achitarea impozitelor aferente salariilor pentru agricultori. O altă decizie care vine să susţină agricultorii se referă la vacanţa achitării creditelor luate de la întreprinderile de stat 2KR şi Mecagro. Este vorba despre credite tehnice în sumă de 200 de milioane de lei.

Deputatul a mai spus că s-a negociat cu băncile comerciale care urmează să acorde o vacanţă la achitarea creditelor şi a dobânzilor. Paralel, s-a decis alocarea a încă o sută de milioane de lei la cele 200 de milioane de lei alocate suplimentar din buget pentru acoperirea pierderilor suportate de agricultori în urma secetei. „Niciodată în Republica Moldova nu au fost alocate aşa surse pentru agricultori, inclusiv fondul de subvenţionare de un miliard de lei”, a declarat Radu Mudreac.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite