Politică

articolul anterior articolul urmator

Socialiştii îl ameninţă pe ministrul Educaţiei cu moţiune simplă în contextul propunerii privind comasarea universităţilor: Această pretinsă reformă trebuie oprită

0
1 Jul 2022 14:59:29
Autor: Iurii Botnarenco
Deputatul Vlad Bătrîncea
Deputatul Vlad Bătrîncea

Deputaţii Partidului Socialiştii îl ameninţă pe ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală, că, dacă acesta nu va asigura o consultare publică largă a reformei învăţământului superior, vor înainta moţiune simplă. Socialiştii au solicitat audierea ministrului în plen, însă propunerea nu a fost susţinută de către deputaţii din majoritatea parlamentară, transmite IPN.

Potrivit socialiştilor, o asemenea reformă nu poate fi efectuată fără a fi dezbătută pe larg cu mediul academic, cu cadrele universitare, cu specialiştii din domeniu cu o transparenţă maximă. În opinia lor, o asemenea reformă trebuie să aibă un caracter absolut transparent, ea trebuie să fie dezbătută pe larg şi trebuie să fie asumată inclusiv de Parlament. „Dacă cineva vrea să prezinte această situaţie ca şi o economisire, o optimizare a resurselor publice, este o greşeală mare. Deoarece această pretinsă reformă nu va aduce beneficii bugetului. Va aduce daune interesului public naţional. Vom pierde tineretul nostru în proporţii şi mai mari. Totodată, nu se ştie ce fel de economie vor avea statul. Dacă cei de la conducere nu pot asigura dezvoltarea economică durabilă, dacă nu pot consolida interesele statului şi dacă nu pot asigura o finanţare adecvată pentru educaţie, atunci să plece”, a declarat deputatul socialist Vlad Batrîncea, într-o conferinţă de presă Parlamentarul s-a declarat împotriva absorbţiei mai multor universităţi, printre care Universitatea Agrară, Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea din Taraclia etc. Potrivit lui, fiecare dintre aceste instituţii este importantă şi de aceea sunt necesare consultări publice cât mai largi. „Această pretinsă reformă trebuie oprită. În cazul în care domnul ministru, domnul Topală, nu o să comunicaţi cu cadrele didactice, nu o să aveţi consultări publice autentice, transparente, dacă această reformă nu va fi dezbătută, vom veni în acest Parlament cu o moţiune simplă împotriva activităţii, politicii promovate de Ministerul Educaţiei şi de dumneavoastră personal. Ieşiţi din birou, domnule Topală. Vizitaţi instituţiile, viitorul cărora dumneavoastră îl decideţi unilateral”, a mai spus Vlad Batrîncea.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările