Socialiştii au contestat la Curtea Constituţională decizia Guvernului privind comasarea universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Bolea si Vlad Batrincea
Vladimir Bolea si Vlad Batrincea

Vlad Batrîncea, vicepreşedintele Parlamentului, secretar executiv al PSRM, împreună cu Vasile Bolea, deputat PSRM, au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită controlul constituţionalităţii Hotărârii Guvernului nr. 485 din 13 iulie 2022 cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbţie) a unor instituţii din domeniile educaţiei, cercetării şi inovării şi modificarea unor hotărâri ale Guvernului.

Vlad Batrîncea a menţionat modul defectuos în care s-a promovat reforma învăţământului superior: „Aşa zisa reformă universitară a fost lipsită total de transparenţă, nu a fost consultată cu mediul academic şi cel universitar”.

Potrivit deputatului, orice reformă trebuie să aducă beneficii, o nouă calitate a lucrurilor, dar această reformă dimpotrivă, a creat mai multe probleme. Activitatea instituţiilor a fost periclitată, a fost încălcată autonomia universitară şi independenţa acestora, stabilite prin lege.

”Nu este clară soarta a sute de profesori, studenţi. Nu este clară soarta patrimoniului de care dispun aceste instituţii. Totodată a fost majorat preţul pentru contractele de studii, deşi ministerul Educaţiei a promis ca acestea să fie mai accesibile”, a spus Batrîncea, menţionând că socialiştii au solicitat Curţii Constituţionale ca această reformă să fie anulată, să se revină la normalitate, să fie organizate consultări cu toţi factorii implicaţi în acest proces, inclusiv organizate audieri publice.

Vasile Bolea a adus mai multe argumente juridice care au fost puse la baza sesizării, menţionând că în acest sens a fost efectuată o analiză amplă.

Potrivit lui Bolea, prin reforma promovată a fost încălcat art.35 din Constituţie care consfinţeşte dreptul cetăţenilor la educaţie. De asemenea au fost încălcate mai multe acorduri şi tratate internaţionale la care Moldova este parte, şi care tratează dreptul la educaţie inclusiv ca o obligaţie pozitivă a statului de a oferi cetăţenilor diverse oportunităţi pentru aşi continua instruirea. În sesizare s-a făcut referire la anumite practici ale CEDO în domeniul menţionat.

„Curtea Constituţională are o responsabilitate imensă în situaţia dată, deoarece este vorba despre o cauză naţională, care trebuie tratată înafara politicii şi înafara conjuncturii de moment. Au fost încălcate nu doar Constituţia şi normele internaţionale, dar şi bunul simţ, or lichidarea instituţiilor de învăţământ este o crimă împotriva viitorului Republicii Moldova. Mizăm pe o atitudine responsabilă din partea Înaltei Curţi”, a concluzionat Batrîncea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite