Socialiştii explică de ce au contestat în judecată „încălcările” lui Năstase: Să ştim cum să procedăm la parlamentare. El a creat un precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Ex-candidatul socialiştilor la funcţia de primar de Chişinău, Ion Ceban, a prezentat marţi, 19 iunie, câteva argumente de ce socialiştii au fost nevoiţi să conteste în instanţă „încălcările” lui Andrei Năstase, fapt ce a amânat validarea mandatului primarului ales.

„Dânsul a profitat în mod repetat, tupeist şi iresponsabil de susţinere externă în plină campanie electorală, dincolo de alte încălcări pe care le-a comis. Acum, pentru noi este foarte curioasă decizia judecăţii, ca să ştim cum să procedăm în parlamentare, fiindcă Năstase a creat un precedent”, a scris Ion Ceban într-o postare pe Facebook. 

Potrivit lui, exista trei posibile decizii ale instanţei:

1. Dacă judecata va constata că suportul direct al politicienilor străini de care a beneficiat Năstase nu constituie o încălcare, atunci acesta e un precedent, care le va permite socialiştilor să beneficieze la rîndul lor, în alegerile parlamentare de susţinerea politicienilor din străinătate, inclusiv din Federaţia Rusă.

2. Dacă judecata va constata că a fost o abatere, dar nu suficient de gravă ca Năstase să fie penalizat, atunci acesta e de asemenea un precedent, care ne va permite să beneficiem de susţinere din străinătate, fără a risca să fim scoşi din cursa parlamentară.

3. Dacă judecata va constata că a existat o abatere destul de gravă, o încălcare flagrantă a codului electoral, atunci Năstase trebuie sa fie penalizat cu toata strictetea conform legislatiei in vigoare.

„De aceea, repet, suntem foarte atenţi la decizia judecăţii, pentru a vedea ce precedent va fi creat şi în viitor să acţionăm în corespundere cu acest precedent”, a subliniat Ceban.

Socialistul a mai spus că Năstase „a beneficiat de susţinere externă în plină campanie electorală – e vorba de mesaje din partea preşedintelui PPE, PNL România, a fostului premier al României”.

„De asemenea, au fost înregistrate cazuri de agitaţie electorală în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor. Eu nu am nimic împotriva acestor fapte, dar, conform legislaţiei, sunt încălcări. Şi am solicitat instanţei de judecată să se expună asupra legalităţii acestor fapte. Atât. Nimic mai mult”, a precizat Ceban.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite