Socialiştii explică de ce vor să retragă SIS din subordinea Preşedinţiei: Maia Sandu are şi cetăţenia română, iar asta poate fi un pericol la adresa securităţii naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Bolea

Deputatul socialist Vasile Bolea afirmă că Maia Sandu în calitatea sa de preşedinte al Republicii Moldova şi comandat suprem al forţelor armate ar putea utiliza instrumentele şi instituţiile pe care le are în subordonare pentru a aduce destabilizarea în regiune. Declaraţiile au fost făcute drept argument cu privire la iniţiativa PSRM ca Serviciul de Informaţii şi Securitate să revină în subordinea Parlamentului, notează IPN.

„Avem un preşedinte nou ales. Din păcate, preşedintele ales deţine şi altă cetăţenie decât cea a Republicii Moldova şi din punctul ăsta de vedere, şi după părerea mea, şi după părerea colegilor, acesta ar fi o chestiune care ar permite într-o oarecare circumstanţă să folosească SIS în detrimentul securităţii naţionale. Dacă nu greşesc, preşedintele nou ales atunci când a obţinut a doua cetăţenie, a depus jurământul de credinţă inclusiv altui stat”, a declarat Vasile Bolea în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Întrebat dacă deţine probe în raport cu cele declarate, deputatul socialist face trimitere la declaraţiile şi „comportamentul” Maiei Sandu din ultimele zile cu privire la problema transnistreană.

„Ultimele declaraţii ale preşedintelui nou ales care încă nu a intrat în exerciţiul funcţiei, inclusiv cu privire la securitate în regiune, inclusiv la Transnistria, inclusiv alte chestiuni, dă de bănuit că ar putea să întreprindă măsuri privind stabilizarea situaţiei în Republica Moldova”, a menţionat deputatul.

De partea cealaltă, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco afirmă că deţinerea unei alte cetăţenii nu reprezintă un impediment în activitatea de preşedinte. De asemenea, acesta susţine că SIS, în perioada anilor 1999 – 2016, a fost sub control parlamentar în coordonarea preşedintelui, iar în urma unor înţelegeri dintre Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc în 2016, SIS a fost trecut în subordinea Parlamentului. Totodată, în iunie 2019, SIS a fost trecut din nou în subordinea preşedintelui cu votul majoritar al deputaţilor din Parlament.

Preşedintele ales, Maia Sandu, a anunţat un protest pentru ziua de joi, 3 decembrie, ora 10.00, în faţa Parlamentului, după ce socialiştii lui Igor Dodon au înregistrat un proiect de lege prin care vor să transfere Serviciul de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului. Maia Sandu a declarat că acţiunea lui Dodon este un abuz, iar dânsa va ataca această lege la Curtea Constituţională.

Maia Sandu spune că a discutat şi cu alţi lideri de partide şi toţi au fost de acord că „trebuie să oprim atacul asupra Constituţiei”. Potrivit ei, Igor Dodon şi deputatul fugar Ilan Şor, implicat în frauda bancară, încearcă să uzurpeze puterea de stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite