Politică

articolul anterior articolul urmator

Socialiştii încep colectarea semnăturilor pentru referendumul privind Stadionul Republican

1
6 Jul 2022 09:50:23
Autor: Iurii Botnarenco
Preşedintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, şi secretarul executiv, Vlad Bătrîncea. FOTO arhivă
Preşedintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, şi secretarul executiv, Vlad Bătrîncea. FOTO arhivă

Consilierii din Consiliul municipal Chişinău încep de miercuri colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului local cu privire la Stadionul Republican. Consilierii PSRM spun că, deşi nu pot interveni într-o proprietate privată, locuitorii capitalei au dreptul să decidă în cadrul referendumului ce se va construi pe Stadionul Republican, care a fost vândut pentru construcţia unei noi ambasade a SUA, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, consilierul Dinari Cojocaru a declarat că, în pofida impedimentelor create de reprezentanţii guvernării, a fost creat un grup de iniţiativă, le-au fost eliberate legitimaţiile, listele de subscripţie, iar de miercuri, 235 de persoane vor purcede la colectarea semnăturilor. În acest scop, în capitală vor fi amplasate corturi. „Noi nu venim să luăm cuiva o proprietate privată. Noi venim simplu să spunem ce să fie construit pe acest teren. Să fie construită o ambasadă cu gard ghimpat, cu camere şi cu restricţii de a merge pe acolo sau să fie făcut un edificiu cultural – teren sportiv, stadion, parc, teatru, muzeu”, afirmă Dinari Cojocaru. Proiectul de lege care prevedea vinderea terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA a fost votat în 2018. În 2020, Parlamentul, la iniţiativa socialiştilor, a abrogat acest proiect de lege şi terenul s-a întors în proprietatea publică. Ulterior, prin intermediul Curţii Constituţionale abrogarea legii a fost anulată. Recent, Parlamentul a ratificat Acordul cu Guvernul SUA care prevede dreptul de procurare a terenului Stadionului pentru construcţia Ambasadei SUA la Chişinău. Potrivit proiectului, în semn de omagiu adus semnificaţiei istorice a fostului Stadion Republican, SUA vor renova porţile istorice şi intrarea şi le vor face accesibile publicului. De asemenea, îşi asumă să rezerve o parte din teren pentru amenajarea unui parc care va fi accesibil publicului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Coco
6.07.2022, 11:38:24

He! He! Daca s-ar mai lucra cu Hotarari ca pe vremuri cei doi n-ar mai avea nevoie de colectarea de semnaturi. Operaţiunea denumită conspirativ „IUG”/Sud s-a făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS Nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949. Hotărârea prevedea „deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11.280 de familii cu 40.850 de oameni”si era însoţită de un act adiţional în care se specifica decizia Guvernului Sovietic ca „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”iar operaţiunea să înceapă pe 6 iulie 1949, ora 02,00, şi să se încheie pe 7 iulie 1949, ora 20,00. Documente de arhiva indică participarea la desfăşurarea acestei operaţiuni a 4.496 de „lucrători operativi” ai Ministerului Securităţii de Stat al URSS, inclusiv aduşi din alte republici, 13.774 ofiţeri şi soldaţi şi a 4.705 activişti de partid din Moldova. Pacat de cei doi ca nu s-au nascut in acea perioada ca s-ar fi umplut de onoruri dar sigur inaintasii lor directi au pus umarul la greu pentru indeplinirea acelei Hotarari.

+1 (1 vot)
Modifică Setările