Socialiştii au mers la Curtea Constituţională. Nu sunt de acord cu prelungirea stării de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constitutionala foto digi24

Socialiştii consideră că hotărârea prin care starea de urgenţă a fost prelungită cu 45 de zile este neconstituţională. Deputaţii Partidului Socialiştilor s-au adresat la Curtea Constituţională, transmite IPN.

Potrivit PSRM, hotărârea votată de majoritatea parlamentară este lipsită de o motivare argumentată. Documentul a fost adoptat cu mai multe încălcări ale legislaţiei naţionale şi internaţionale. De asemenea, sunt nejustificat restrânse drepturile cetăţenilor, afirmă autorii sesizării.

„Unul din motivele care stau la baza hotărârii – factorul regional, manifestat prin fluxul refugiaţilor, s-a consumat deja. Or, măsurile normative şi logistice au fost deja adoptate şi întreprinse. Cel de-al doilea argument – factorul energetic, de asemenea nu poate fi considerat circumstanţă deoarece în Republica Moldova atât Parlamentul, cât şi Guvernul exercită un mandat deplin şi funcţional, care nu necesită adoptarea unor măsuri prompte prin derogare de la cadrul legal general”, precizează PSRM.

Pe 23 iunie, starea de urgenţă instituită pe 24 februarie şi prelungită pe 21 aprilie a fost extinsă din nou, pentru un termen de 45 de zile. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de Parlament la prezentarea unui demers de către prim-ministra Natalia Gavriliţa. Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, dar şi cei din Partidul Şor nu au susţinut prelungirea stării de urgenţă. În acea şedinţă, şefa executivului a menţionat că Guvernul are nevoie în continuare de pârghii şi instrumente ce pot permite luarea deciziilor rapide şi eficiente, care nu pot fi adoptate în condiţiile cadrului normativ obişnuit. Acestea vizează şi procedurile de alocare a mijloacelor financiare, de simplificare a procedurilor de control vamal, sincronizarea activităţii posturilor vamale în funcţie de fluxul de mărfuri şi pasageri şi de evoluţia situaţiei în regiune, inclusiv în vederea fluidizării traficului de mărfuri şi pasageri la frontieră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite