Socialiştii propun Parlamentului adoptarea unei declaraţii cu privire la politica externă echilibrată a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fracţiunea Partidului Socialiştilor va propune spre dezbatere şi aprobare plenului Parlamentului o declaraţie „cu privire la politica externă echilibrată a Republicii Moldova în interesul cetăţenilor”. Anunţul a fost făcut marţi, 18 februarie, în contextului informaţiei apărute în spaţiul public că trei fracţiuni, PPDA, PDM şi PAS, ar pregăti o declaraţie privind ireversibilitatea vectorului european al ţării.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a afirmat că declaraţia PSRM privind conceptul de politică externă „întruneşte în sine şi Acordul de Asociere şi conlucrarea în cadrul CSI”.

Cât priveşte declaraţia celor trei formaţiuni proeuropene cu referire la vectorul european, Vlad Bătrîncea a spus „în afara de un set de lozinci, nu am găsit nimic nou. Este o încercare de a promova o declaraţie de dragul declaraţiei”.

Pe de altă parte, nu este clar dacă declaraţia privind vectorul european va avea finalitate. Deputatul PAS Mihai Popşoi a subliniat că „de două săptămâni încercăm să ne întâlnim cu reprezentanţii PDM pentru a definitiva textul final al Declaraţiei pentru reconfirmarea vectorului european şi promovarea consecventă a cursului strategic şi ireversibil de Integrare Europeană”. 

„Deşi colegii din PDM au avut o contribuţie consistentă la elaborarea documentului prin schimbul de email-uri, totuşi au evitat să discutăm pe viu pentru a finaliza documentul. Ieri noaptea am înţeles de ce.

Regretăm lipsa de devotament şi consecvenţă faţă de năzuinţa majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova de a urma calea integrării europene: a combaterii corupţiei, a justiţiei independente, a reformelor economice, alegând în schimb calea a patra - calea spre nicăieri”, a spus Popşoi.

Textul integral al declaraţiei propuse de PSRM

„Parlamentul Republicii Moldova, în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului şi unică autoritate legislativă a statului potrivit art. 60 din Constituţia Republicii Moldova, în interesul cetăţenilor ţării, decide necesitatea promovării de către statul nostru a unei politici externe echilibrate.

Noi, deputaţii Parlamentului de legislatura a 10-a, constatăm faptul că, de aproape trei decenii, ţara noastră a fost divizată mereu între diferite viziuni geopolitice. De cele mai multe ori, politicienii au speculat vectorii politicii externe în scop electoral şi în dauna propriilor cetăţeni. Împărţirea şi lupta pe criterii geopolitice s-a răsfrînt, deseori, asupra climatului politic intern, al păcii sociale în Republica Moldova, ceea ce a trenat dezvoltarea ţării.
Conştientizînd pericolul şi ineficienţa luptei geopolitice pentru cetăţeni şi pentru ţară, în vara anului 2019, majoritatea parlamentară de atunci a decis să renunţe la acest clivaj şi să promovăm o politică externă echilibrată. Acest tip de abordare vine în sprijinul fiecărui cetăţean, ne uneşte pe toţi în jurul aceluiaşi obiectiv de a trăi în pace şi armonie, de a avea o cooperare benefică cu toţi partenerii internaţionali, în interesul dezvoltării şi modernizării ţării noastre.

A venit momentul ca toate partidele să-şi asume erorile politice din trecut care au dus la divizarea ţării pe false criterii geopolitice, este momentul ca toţi politicienii, indiferent că sunt de stînga sau de dreapta, să-şi unească eforturile pentru a repune Republica Moldova pe o platformă externă echilibrată, una prin intermediul căruia cetăţenii moldoveni să se simtă protejaţi şi sprijiniţi, indiferent că se află în ţară sau peste hotare.
Acesta este motivul pentru care propunem adoptarea în comun de către toate partidele parlamentare a acestei declaraţii privind direcţia strategică de cooperare internaţională a Republicii Moldova, avînd la bază interesele tuturor cetăţenilor ţării. Remarcăm în acest sens că există deja un consens între toate partidele parlamentare în legătură cu faptul că Republica Moldova aparţine Europei şi parcursul ei trebuie să fie în continuare spre construirea unui stat democratic, care îmbrăţişează valorile europene, în care cetăţenii să se simtă respectaţi şi în siguranţă.

Politica externă echilibrată în interesele cetăţenilor pentru Moldova trebuie să devină un proiect strategic naţional, care să aibă la bază interesele fiecărui cetăţean, nu interesele politice ale unor partide. În acelaşi timp, agenda politicii externe a Republicii Moldova nu trebuie să mai impună false bariere geopolitice, prin care colaborarea noastră internaţională să fie limitată la un grup restrîns de parteneri, în funcţie de interesele de moment ale unor partide. De aceea, atunci cînd vorbim de politică externă echilibrată avem în vedere o bună colaborare cu toţi partenerii internaţionali, care doresc să ajute ţara noastră.

Despre necesitatea ca Republica Moldova să aibă o politică externă echilibrată a vorbit şi preşedintele ţării, Igor Dodon, în discursurile de la tribuna principală a ONU, în septembrie anul trecut, dar şi în ianuarie 2020, în faţa deputaţilor din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Şeful statului a evidenţiat necesitatea ca întreaga clasă politică să tragă concluziile necesare şi să nu mai divizeze cetăţenii noştri în proeuropeni, proruşi, proamericani, proromâni etc. Partidele politice pot să fie doar pro Moldova, să muncească pentru cetăţenii care i-au votat şi să reprezinte interesele fiecăruia dintre ei în relaţiile cu toţi partenerii internaţionali.

Pornind de la interesul poporului nostru multietnic, de a prospera în pace şi armonie socială, Parlamentul susţine că prioritatea Preşedintelui ţării şi a Guvernului trebuie să fie cursul politicii externe echilibrate.
Aceasta presupune realizarea eficientă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a parteneriatelor strategice stabilite pe platforma de cooperare guvernamentală cu Federaţia Rusă şi a noilor proiecte integraţioniste din spaţiul CSI, a proiectelor strategice derulate împreuna cu Statele Unite ale Americii, dar şi cu vecinii noştri România şi Ucraina. În acelaşi context, e nevoie să fortificăm şi relaţiile cu toate statele membre ale Uniunii Europene şi ale CSI.

De asemenea, reiterăm sprijinul pentru principiul neutralităţii ţării noastre şi susţinem dorinţa majorităţii cetăţenilor ca Republica Moldova să nu adere la vreun bloc militar internaţional.
Suntem convinşi că doar o politică externă echilibrată şi multivectorială va ajuta la reducerea tensiunilor sociale şi prosperarea ţării. Totodată, credem că această politică externă echilibrată poate apropia reunificarea Republicii Moldova şi poate consolida pacea şi liniştea în regiune”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite