Solicitările Maiei Sandu în contextul turului doi de scrutin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Candidata PAS la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, solicită Parlamentului să voteze în regim de urgenţă proiectul de lege care permite studenţilor să voteze la locul de studii, lucru aplicat în timpul alegerilor din 2014, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, marţi, Maia Sandu a declarat că, în cazul în care Parlamentul nu vrea să-şi asume această modificare, crede că este de competenţa Comisiei Electorale Centrale să înainteze o decizie în acest sens şi să le permită studenţilor să voteze unde studiază. Un caz similar de iniţiativă din partea CEC a fost permiterea votării celor din diasporă cu paşaportul cu termenul de valabilitate expirat.

O altă solicitare a candidatei ţine de facilitarea votării în diasporă în baza buletinului de identitate valabil, dat fiind faptul că mulţi cetăţeni moldoveni plecaţi la muncă peste hotare au un paşaport al altui stat, dar nu au un paşaport moldovenesc, astfel nu şi-au putut exercita dreptul la vot. În opinia Maiei Sandu, această problemă poate fi soluţionată dacă cetăţenii moldoveni ar putea vota în baza buletinului de identitate.

Aceasta a mai cerut autorităţilor responsabile să deschidă mai multe secţii de votare peste hotare, ca cei din diasporă să nu mai stea la cozi după ce fac sute de kilometri până la secţiile de votare. O altă solicitare ţine de asigurarea cu numărul necesar de buletine de vot, pentru că, potrivit acesteia, au parvenit mai multe plângeri din diasporă că, după ce au făcut distanţe mari ca să ajungă la secţiile de votare, cetăţenii au fost redirecţionaţi la alte secţii din lipsă de buletine de vot.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite