Sondaj. Dacă duminică s-ar organiza alegeri, cei mai mulţi alegători ar vota cu Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dodon

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri directe pentru postul de preşedinte al Republicii Moldova, 31,8% dintre alegători ar vota cu Igor Dodon, iar 18,7% – cu Maia Sandu. 9,3% ar vota cu Andrei Năstase, 6,6% – cu Renato Usatîi şi 4,7% – cu Violeta Ivanov. 1,7% ar vota cu Octavian Ţâcu, 1,4% – cu Tudor Deliu şi 1,3% – cu Dorin Chirtoacă, transmite IPN.

Sunt rezultatele celui mai recent sondaj Vox Populi, prezentate de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor. 16% dintre cei intervievaţi n-au fost în stare să facă alegerea, iar 8% au menţionat că nu ar participa la alegeri.

Respondenţii au fost rugaţi să-şi motiveze opţiunile într-o formă liberă. 29% din cei chestionaţi votează un anumit candidat pentru că apreciază înalt calităţile acestuia (faptul că este comunicabil, competent, critic, convingător, responsabil, om al faptelor concrete şi manager eficient, activ, patriot, deştept). 21% alege candidatul care are o echipă puternică. 19% îşi dau votul în favoarea candidatului care luptă cu corupţia sau este incoruptibil (luptă pentru dreptate, este onest, decent, curajos, sincer, corect, hotărât, luptător, apărător al drepturilor omului, lucrează pentru binele cetăţenilor). 17% din alegători îşi motivează opţiunea prin vectorul european sau eurasiatic de dezvoltare a ţării împărtăşit de candidat; 11% – pentru că susţine formaţiunea politică din care face parte candidatul şi 2% – alte opţiuni.

În cazul în care Maia Sandu şi Igor Dodon vor accede în turul doi al alegerilor prezidenţiale, pentru Maia Sandu vor vota 38,2% din alegători şi pentru Igor Dodon – 45,9% dintre respondenţi, iar 15,9% au menţionat că nu vor participa în turul doi sau n-au dorit să ne răspundă la această întrebare.

Sondajul mai arată că majoritatea respondenţilor (52%) sunt de părere că actuala campanie electorală pentru alegerile preşedintelui Republicii Moldova decurge fără încălcări. Circa o pătrime acuză unele încălcări, 11% cred că ea decurge cu multe încălcări, iar un grup considerabil de respondenţi (12%) nu s-a putut expune în acest sens. Totodată, doar o pătrime dintre persoanele chestionate sunt de părere că alegerile în Republica Moldova sunt libere şi corecte, 23% nu sunt de acord cu aceasta, iar 46% le consideră parţial libere şi corecte. 5% nu s-au putut pronunţa la subiect.

Cercetările de teren în cadrul sondajului de opinie au fost efectuate în perioada 26 septembrie – 8 octombrie, pe un eşantion de 1167 respondenţi, din 81 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite