Sondaj. Igor Dodon şi Maia Sandu, favoriţii cursei prezidenţiale din 1 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Igor Dodon

Igor Dodon, Maia Sandu şi Renato Usatîi ar acumula cele mai multe voturi la prezidenţialele din 1 noiembrie. Arată Barometrul Electoral (ediţia de iulie) realizat de Compania Date Inteligente SRL (iData) în rândul a 23 de experţi (politicieni, analişti sau comentatori politici asociaţi diferitor partide). Aceeaşi întrebare deschisă adresată respondenţilor din cadrul publicului larg îi scoate în Top 3 pe aceeaşi candidaţi.

Potrivit rezultatelor studiului, prezentat de directorul executiv iData, Mihai Bologan, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, toţi experţii au menţionat că Igor Dodon şi Maia Sandu ar fi liderii topului, iar al treilea ar fi Renato Usatîi.

„Noi admitem că răspunsurile experţilor pot fi influenţate de viziunile lor politice, dar, din rezultatele pe care le-am observat până la aceasta ediţie inclusiv, în general experţii tind să fie destul de obiectivi şi părerea lor este mai degrabă neutră”, a spus Mihai Bologan.

La studiul în rândul cetăţenilor au participat 1214 respondenţi din 379 de localităţi, fiind chestionaţi la telefon. Potrivit acestora, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Igor Dodon ar obţine din partea cetăţenilor 17,1 la sută din voturi, Maia Sandu – 14,1 la sută, iar Renato Usatîi – 2,6 la sută. La întrebarea: „În care politician aveţi cea mare încredere”, respondenţii au răspuns că în Igor Dodon (19,4 procente), Maia Sandu (15,2 procente) şi Renato Usatîi (4,2 procente). 35,4 procente din respondenţi nu au încredere în nimeni.

Cu referire la eventuale alegeri parlamentare anticipate, în opinia a mai mult de jumătate din experţi, cinci partide ar putea accede în Parlament: Partidul Socialiştilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Politic Şor, Partidul Politic Partidul Nostru şi Platforma Demnitate şi Adevăr. Studiul în rândul cetăţenilor arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlament ar accede Partidul Socialiştilor (24,4 procente) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (20,2 procente). Partidul Popular Şor ar acumula 5,6 procente din sufragii, sub pragul electoral de 6 la sută. 20,6 procente din respondenţi nu ştiu cu cine ar vota.

Toţi experţii, cu excepţia unuia, sunt pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană: 95,7 procente. Jumătate văd cu ochi buni unirea Republicii Moldova cu România: 52,2 procente. Un număr destul de mic salută apropierea ţării de Federaţia Rusă: 17,4 procente şi destul de mulţi consideră că e importantă consolidarea statalităţii Republicii Moldova: 78,3 procente.

Subiecte legate de pandemia COVID-19 au fost abordate doar cu experţii. Întrebaţi cât timp va fi necesar de menţinut starea de urgenţă în sănătatea publică, la momentul intervievării, 26 la sută au spus că starea de urgenţă trebuie menţinută pană la 31 iulie, aşa cum era stabilit la momentul în care se culegeau datele. 17 la sută erau pentru prelungirea stării de urgenţă până pe 31 august şi cei mai mulţi au avut alte opinii precum: în funcţie de evoluţia pandemică, dinamica cazurilor, iar unii au spus că nici nu trebuie prelungită.

Cu referire la redeschiderea grădiniţelor, 22 la sută dintre experţi au spus că imediat ar trebui să se întâmple acest lucru, 30 la sută pledau pentru începutul lunii august, iar pentru începutul lunii septembrie s-au pronunţat cei mai mulţi: 39 la sută.

În rândul experţilor, datele au fost culese prin intervievare la telefon şi chestionare autocompletate.

https://www.ipn.md/ro/top-trei-candidati-la-alegerile-prezidentiale-sondaj-7967_1075223.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite