Sondaj IRI: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, în Parlamentul R. Moldova ar accede doar trei partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formaţiuni politice: Partidul Socialiştilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Democrat. Potrivit unui sondaj realizat de Institutului Republican Internaţional (IRI), PSRM ar obţine 29% din voturile cetăţenilor, PAS – 21%, iar PDM – 10%. Perioada de colectare a datelor a fost 16 noiembrie-9 decembrie 2019, transmite IPN.

Cercetarea arată că politicienii care se bucură de cea mai multă încredere sunt preşedintele Igor Dodon şi lidera PAS, Maia Sandu, care au fost menţionaţi de câte 24% din respondenţii din toată ţara. La nivel de municipiu Chişinău, lidera PAS îl depăşeşte pe şeful statului, fiind menţionată de 32% din intervievaţi, în comparaţie cu 19% – Igor Dodon. 

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, se clasează pe locul trei – 13% la nivel naţional şi 16% – la nivel de municipiul. Următorii în top sunt preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, liderul PDM, Pavel Filip, liderul Partidului Politic Şor, Ilan Şor etc.

Sondajul mai denotă că problemele economice sunt în topul listei de priorităţi pe care respondenţii ar dori să le prezinte în adresa Guvernului. Este vorba despre venituri mici (30%), şomaj (28%) şi pensii (18%). Nemulţumirea faţă de economie pare a fi legată de emigrare, întrucât 51% din respondenţi declară că ar pleca cu siguranţă sau ar pleca probabil în străinătate, dacă li se va oferi posibilitatea. 57% dintre cei dispuşi să emigreze menţionează perspectivele economice slabe, iar 23% menţionează lipsa de oportunităţi de muncă.

Sondajul arată, de asemenea, o percepţie mai pozitivă a relaţiei dintre Moldova şi Statele Unite de la ultimul sondaj IRI. Cincizeci şi şase la sută dintre moldoveni consideră că relaţiile dintre SUA şi Moldova sunt „bune”, comparativ cu doar 39 la sută din sondajele IRI din iunie 2019. Percepţiile relaţiei Moldovei cu Europa s-au îmbunătăţit, cu o creştere de 14 puncte a celor care consideră relaţiile cu Uniunea Europeană (UE) drept „bune”. Această evoluţie corespunde interesului continuu în integrarea UE în rândul moldovenilor (56% „puternic” sau „Oarecum susţinător”).

„În ciuda colapsului coaliţiei de guvernare, moldovenii sunt din ce în ce mai optimişti în ceea ce priveşte instituţiile politice şi integritatea alegerilor locale. Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la aspecte precum ocuparea forţei de muncă şi costul vieţii sugerează că noul Guvern trebuie să acorde prioritate îmbunătăţirilor economice dacă va păstra încrederea publicului”, a declarat directorul regional al IRI pentru Eurasia, Stephen Nix, citat pe pagina web a Institutului.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1204 de respondenţi cu drept de vot, iar marja de eroare este de ± 2,8%.

https://www.ipn.md/ro/daca-duminica-viitoare-ar-avea-loc-alegeri-in-parlament-7965_1071004.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite