Sondaj. Maia Sandu, politicanul care se bucură de cea mai mare încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Maia Sandu este personalitatea politică ce se bucură de cea mai multă încredere din partea cetăţenilor. Şefa statului a fost menţionată de către 20% din respondenţii unui sondaj prezentat de către Institutul Republican Internaţional în Republica Moldova.

Maia Sandu este urmată de către fostul preşedinte Igor Dodon –15%, iar pe locul trei s-a situat primarul capitalei, Ion Ceban, care a fost menţionat de către 8% din respondenţi, transmite IPN.

În topul personalităţilor politice se mai regăseşte preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, pentru care s-au pronunţat 7% din intervievaţi, precum şi liderul Partidului Şor, Ilan Şor, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Natalia Gavriliţa, care au fost menţionaţi de a câte 5% din respondenţi. Totodată, 9% au declarat că nu au încrederea în nimeni, iar aproape 50% nu au ştiut sau nu au răspuns. Întrebarea a fost deschisă.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede doar două formaţiuni politice. Pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate şi-ar fi dat votul 21% din respondenţi, iar pentru Partidul Socialiştilor şi-ar fi dat votul 13%.  4% din cei intervievaţi ar vota pentru Partidul Şor, iar pentru Partidul Comuniştilor ar vota 3%. Cu un procent s-ar alege alte trei formaţiuni politice: Congresul Civic, Partidul Democrat şi Platforma Demnitate şi Adevăr.

Datele au fost colectate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene, în perioada 9 februarie şi 30 martie prin interviuri telefonice. Interviurile eşantionului principal au fost finalizate pe 21 martie, iar interviurile suplimentare cu tinerii (18-35 de ani) pe 30 martie 2022. Munca pe teren a fost întârziată din cauza izbucnirii războiului din Ucraina şi a tergiversărilor din partea echipelor de colectare a datelor. Eşantionul principal a fost constituit din 1 306 de rezidenţi permanenţi ai Republicii Moldova, cu drept de vot. Marja de eroare a eşantionului principal nu depăşeşte 2,5%, iar a eşantionului de tineri nu depăşeşte 3,9%.

Sondajul a fost coordonat de dr. Rasa Alisauskiene, de la Baltic Surverys/The Gallup Organization, în numele Center for Insights in Survery Researc, iar munca în teren a fost realizată de centrul Civis. Sondajul a fost finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite