Politică

articolul anterior articolul urmator

SONDAJ Simpatiile electorale înclină tot mai spre stânga - opinie

4
26 Feb 2016 12:24:35
Autor: Dan Anghel
Gheorghe Cojocaru, în Arhiva Securităţii de la Chişinău
Gheorghe Cojocaru, în Arhiva Securităţii de la Chişinău

Simpatiile electorale, potrivit ultimelor sondaje, înclină tot mai mult spre stânga, dominată însă nu de comuniştii de altă dată, ci de socialişti şi de partidul primarului din Bălţi, Renato Usatîi. Despre aceasta a vorbit istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

„Opoziţia, care protestează faţă de autorităţile actuale, se află atât în stradă, în jurul Parlamentului, cât şi în incinta corpului legislativ, încercând să provoace, prin presiuni de stradă şi apeluri ultimative de la tribuna parlamentară, alegerile anticipate. Presiunile în acest sens ale forţelor care protestează sunt cu atât mai mari cu cât şi datele unor recente sondaje de opinie se pare că le avantajează, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate”, a remarcat Gheorghe Cojocaru.
 
Acesta a opinat că alegerile anticipate ar reconfigura de o manieră categorică harta politică şi ar înlocui actuala clasă politică cu alta. „În cazul realizării acestui scenariu al alegerilor anticipate, care vor da câştig de cauză unor forţe cu o identitate confuză sau chiar dubioasă, calitatea guvernării şi viaţa oamenilor nu au cum se îmbunătăţi, iar perspectivele generale ale parcursului european al Republicii Moldova ar putea fi puse sub semnul întrebării”, a menţionat istoricul.
 
Gheorghe Cojocaru a mai spus că fără îndoială, alegerea viitorului şef al statului va fi cel mai dificil test pentru actuala majoritate parlamentară. Teoretic vorbind, mai spune el, se pare că există premise pentru ca acest test să nu fie picat, iar la modul practic, alegerea preşedintelui va presupune o renegociere largă politică şi va depinde mult de personalitatea celui care va pretinde la această funcţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ion sbucium
27.02.2016, 12:12:50

"UNIONISTII" si "UNIONISMUL" au speriat electoratul R.Moldova cu "proiectul" lor OBRAZNIC de NIMICIRE a unui stat INDEPENDENT, egal in drepturi cu alte 200 de state ale lumii inclusiv cu Romania. Reactia de APARARE face ca moldovenii sa caute APARARE, SALVARE in fata unui stat AGRESOR, gata "fratewste" sa "inghita" scumpa lor tarisoara - R.Moldova. Au asteptat ca UE si SUA sa intervina si sa aminteasca Romaniei de obligatiunile sale de stat al ONU, al Consiliului Europei, al OSCE si al Uniunii Europene fata de un stat Indepndent cum este R.Moldova. Cu regret, partenerii de uniune si de alianta ai Romaniei nu indraznesc sa intervina, din contra indirect ar sustine NIMICIREA prin "unire" a R.Moldova. Si atunci - cine mai poate lua APARAREA, cine mai poate OPRI expansiunea REVANSARDA "unionista" a Romaniei CONTRA R.Moldova?!.. Cu toate ca si Rusia se opune unei "poveste de succes" a R.Moldova in asociere cu UE, cel putin Rusia nu este CATEGORIC contra existentei sub soare, in lume si in istorie a MOLDOVENILOR si a R.Moldova - asa cum e Romania cea "unionista". "Unionismul" IMPINGE R.Moldova cat mai departe de Romania si de UE si o apropie, contrar vointei sale, de Rusia si de partidele pro-ruse de la Chisinau - UNICELE care pot curma CATASTROFA NATIONALA a R.Moldova - INROBITOAREA "unire".

crayven
28.02.2016, 10:09:41

Mai vreti vodka tavarisch? Ca deja esti sub masa si aberezi.

ion sbucium
27.02.2016, 12:30:34

Daca actuala conducere a Romaniei va continua cursul SUBVERSIV contra INDEPENDENTEI NATIONALE a R.Moldova, va raspandi CORUPTIA "unionista", se va amesteca in afacerile interne pentru a instaura la conducere "marionte" "unioniste" ale Romaniei - TRADATOARE fata de Statul R.Moldova etc. - foarte posibil ca rabdarea moldovenilor va crapa, ei vor vota si vor aduce la putere cele mai ANTI-"UNIONISTE" forte, relatiile intre cele doua tari se vor tensiona si nu-i exclus ca Rusia sa profite si sa deschida la spatele Ucrainei nu un front anti-ucrainean, dar unul anti-romanesc, care sa vizeze "eliberarea" si a Moldovei de Vest de sub "ocupatia" valaho-romaneasca din 1859, 1878 si pana in prezent si reunirea celor doua jumatati de Moldove in "Moldova Mare". Nimic nu-i exclus, totul e posibil, daca... daca Romania nu va inceta "uneltirile" "unioniste" subversive CONTRA R.Moldova.

crayven
28.02.2016, 10:11:08

Hahaha. De Unde le scoateti voi rusii? Atata prostie concentrata mai rar vezi!