Sondaj: Cum văd moldovenii depăşirea crizei politice de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Un sondaj de opinie făcut public vineri, 14 iunie, arată că 35% dintre respondenţi văd depăşirea crizei politice din ţară prin eliberarea instituţiilor statului de către fosta guvernare, iar ca urmare noul Guvern să-şi înceapă activitatea. Alţi 24% dintre intervievaţi cred că între PDM, PSRM şi Blocul ACUM trebuie să existe negocieri. Sondajul a fost prezentat de compania sociologică Date Inteligente SRL (iData), transmite IPN.

Directorul executiv al companiei, Mihai Bologan, a declarat că 22% din respondenţi sunt de părere că criza politică poate fi depăşită prin organizarea alegerilor anticipate. Alţi 19% din intervievaţi au spus că este necesar să fie aşteptat răspunsul Comisiei de la Veneţia.

Cercetarea arată că 47% dintre intervievaţi consideră legitim Guvernul condus de lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. Alţi 18% cred legitim cabinetul de miniştri în frunte cu Pavel Filip de la Partidul Democrat. 35% dintre cei chestionaţi nu consideră legitim nici un Guvern.

Numirea liderei PSRM, Zinaida Greceanîi, în funcţia de preşedinte al Parlamentului, este privită ca favorabilă de 62% dintre intervievaţi, iar 38% au spus că această învestire este nefavorabilă. Întrebaţi despre învestirea Maiei Sandu în fruntea Guvernului, 61% din respondenţi au apreciat-o ca fiind favorabilă, iar 39% au spus contrariul. Totodată, 64% din intervievaţi au menţionat ca fiind favorabilă formarea unei alianţe de către Blocul ACUM şi PSRM, iar 36% au spus contrariul.

Faptul că Parlamentul s-a întrunit în şedinţă a fost privit pozitiv de către 72% dintre cei chestionaţi, în timp ce 28% s-au exprimat împotrivă. Potrivit sondajului, 68% dintre intervievaţi nu au fost de acord cu faptul că judecătorii Curţii Constituţionale au declarat ilegală activitatea Parlamentului, iar alţii 32% au apreciat pozitiv hotărârea Curţii.

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, pentru PSRM ar vota 25,4% dintre cetăţeni, pentru PAS – 13,9%, iar pentru PDM – 7,2%. PPDA ar acumula 5,2% din voturi, iar Partidul Politic Şor 4%.

Mihai Bologan a menţionat că în ceea ce ţine de încrederea cetăţenilor în politicieni, preşedintele Igor Dodon se află primul în top. Şi această poziţie nu a suferit schimbări faţă de sondajele anterioare. Pe locul doi este poziţionată Maia Sandu, iar pe locul trei se află Pavel Filip. Pe locurile patru şi cinci în topul preferinţelor sunt Andrei Năstase, liderul PPDA, şi respectiv, liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Sondajul a fost efectuat în perioada 12-13 iunie pe un eşantion de 720 de persoane din 82 de localităţi ale ţării, prin telefon şi faţă în faţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite