Stanislav Pavlovschi: Eliberarea lui Vlad Filat a fost singura soluţie echitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juristul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CtEDO, fost procuror, fost ministru al Justiţiei, este de părere că încheierea primei instanţe pe cazul fostului premier Vlad Filat şi eliberarea lui din detenţie este singura soluţie echitabilă, având în vedere lipsa de transparenţă a procesului de judecată prin care a fost condamnat politicianul. Juristul spune că ar prefera să vadă în cazul dat o sentinţă de achitare, transmite IPN.

„Cazul lui Filat este unul destul de specific. Este un caz ieşit din comun atât reieşind din personalitatea lui, cât şi infracţiunea care îi este imputată. Este uşor explicabil de ce acest caz atrage atât de multă atenţia din partea societăţii, inclusiv din partea politicului. Noi trebuie să acceptăm un postulat: că în ţara noastră examinarea acestor chestiuni ţine de competenţa instanţelor de judecată, indiferent dacă ne place sau nu”, a declarat Pavlovschi în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8.

Totodată, juristul susţine că declaraţiile politicienilor făcute pe marginea acestui caz ar putea fi interpretate ca presiuni asupra instanţei de judecată care ar putea fi pusă în situaţie să examineze cazul în recurs.

„În lipsă de probe certe, nu este corect de ieşit cu acest gen de aluzii, de scandalizat societatea. Funcţionarii trebuiau să întreprindă măsuri de verificare a acestor suspiciuni şi după aceasta să iasă cu declaraţii. Mergând pe această cale, ei cumva exercită presiune asupra instanţei de judecată. Această încheiere poate fi contestată şi judecătorii pot interpreta aceste declaraţii drept o formă de exercitare a presiunilor indirecte asupra instanţelor de judecată, ceea ce, din punctul meu de vedere, este inadmisibil”, este de părere Stanislav Pavlovschi.

Pe de altă parte, el afirmă că, în timp ce societatea a început să „fiarbă” la acest subiect, politicienii nu puteau să păstreze tăcerea pentru că aceasta ar fi însemnat un acord tacit.

În opinia juristului, dacă hotărârea de eliberare a fostului premier nu va fi anulată de instanţa ierarhic superioară, atunci există probabilitatea în proporţie de 99,9% că Vlad Filat se va implica în politică. „Dacă ei o să înceapă să analizeze la rece situaţia politică creată odată cu eliberarea domnului Filat, o să vadă că el creează probleme, în primul rând, pe segmentul drept al vieţii politice din Moldova. Pe segmentul drept a apărut o persoană foarte politică. Cui îi convine aceasta este foarte greu de spus”, a declarat Pavlovschi. Următorul pas politic ar putea fi ca Vlad Filat să se victimizeze în baza dosarului în care a fost condamnat.

În opinia lui, în ultimul timp, liderii de pe partea dreaptă a eşichierului politici s-au „dezumflat” şi a apărut o oarecare pasivitate în comportamentul lor, iar puterea preşedintelui Dodon creşte cu fiecare zi. „S-a creat un dezechilibru în viaţa politică. Odată ce domnul Filat a fost pus pe partea cealaltă a balanţei, dezechilibrul a început să se corecteze”, a continuat juristul.

Marţi, 3 decembrie, Vlad Filat a fost eliberat din arest în baza unei încheieri a Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana. Fostul premier a fost reţinut în octombrie 2015. Pe 27 iunie 2016 a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, fiind deţinut în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Vlad Filat pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite