Stare de urgenţă în sănătate publică în Chişinău până pe 15 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coronavirus Moldova

Municipiul Chişinău se va afla în stare de urgenţă în sănătate publică până pe 15 martie. Decizia a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Chişinău. De asemenea, a fost instituit cod portocaliu de alertă, având în vedere situaţia epidemiologică nefavorabilă de transmitere comunitară a noii tulpini Omicron, transmite IPN.

Comisia a menţinut măsurile de protecţie anti-COVID-19, precum: purtarea măştilor în toate spaţiile închise, dezinfectarea mâinilor în localuri, magazine, centre comerciale, precum, evitarea aglomeraţiilor şi păstrarea distanţei de minim un metru la evenimentele publice organizate.

Comisia cere Ministerului Sănătăţii şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină instituirea unui centru unic de coordonare a spitalizărilor COVID-19 în spitalele republicane şi municipale. O altă solicitare ţine de revizuirea recomandărilor de testare la COVID-19, cu stabilirea clară a aplicării testelor PCR şi celor rapide. Aceasta, în contextul ratei înalte a rezultatelor fals-negative la testarea rapidă, fapt ce duce la stabilirea tardivă a diagnosticului şi, respectiv, la întârzierea iniţierii tratamentului.

Asociaţiile medicale teritoriale, centrele de sănătate din suburbii, precum şi centrele medicale private vor asigura vaccinarea în municipiul Chişinău pentru a atinge rata de 70% de populaţie vaccinată în raza teritoriului deservit, până la sfârşitul lunii martie 2022.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite