Politică

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite susţin guvernul Pavel Filip la Chişinău printr-un mesaj transmis de la Bucureşti

13
19 Jan 2016 09:11:43
Autor: George Damian
Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat SUA pentru afaceri europene.
Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat SUA pentru afaceri europene.

Candidatura lui Pavel Filip la funcţia de premier este susţinută de Washington, conform declaraţiilor făcute de Victoria Nuland la Bucureşti. Agenda oficială a asistentului Secretarului de Stat SUA pentru Afaceri Europene a cuprins pentru vizita în România o referinţă la ”probleme regionale” - o indicaţie că vor fi discutate şi problemele Republicii Moldova.

La conferinţa de presă de ieri seară Victoria Nuland  a făcut declaraţii pe trei paliere. Primul nivel a fost cel al securităţii Republicii Moldova, afirmaţiile sale s-au referit la programele de asistenţă militară ale NATO, SUA şi României pentru Chişinău. Un semnal cât se poate de clar că la Washington există în continuare îngrijorări legate de securitatea militară a Republicii Moldova – ceea ce în contextul evenimentelor din Ucraina indică şi direcţia ameninţării. 
 
Însă pentru asigurarea securităţii Republicii Moldova este nevoie de un guvern funcţional la Chişinău. Nuland a subliniat în declaraţia sa şi nevoia unor lideri responsabili la conducerea Republicii Moldova – un alt semnal că SUA doresc o reformă a clasei politice de la Chişinău.
 
Susţinem puternic dorinţa oamenilor din Moldova să aibă lideri responsabili care pot susţine împreună un program de reforme. Acesta e cel mai bun mod de a asigura viitorul Moldovei. România şi SUA au programe de susţinere în domeniul securităţii pentru Moldova, aşa cum are şi NATO, dar e nevoie de un guvern cu care să lucrăm pentru a implementa aceste programe.
 
Fără să facă o referire expresă la Uniunea Europeană, Nuland a vorbit despre aspiraţiile ca Republica Moldova să devină o ţară europeană şi democratică. Subliniind criza politică de la Chişinău, oficialul american a menţionat că SUA şi partenerii lor au susţinut negocierile pentru un nou guvern. Iar actuala formulă este caracterizată ca având o susţinere parlamenară şi Nuland a afirmat susţinerea SUA pentru această formulă politică.
 
România şi SUA sunt parteneri în susţinerea aspiraţiilor cetăţenilor moldoveni pentru o ţară europeană şi democratică. Aşa cum ştiţi, Moldova a trecut printr-o criză guvernamentală în ultimele luni, aşa că lucrăm împreună cu partenerii nostri pentru susţinerea negocierilor pentru un nou guvern. Lucrurile arată ceva mai bine astăzi în termenii realizării unei noi majorităţi parlamentare pentru un guvern pro-european, aşa că vom susţine puternic acest lucru.
 
Pe al treilea nivel al declaraţiilor sale Victoria Nuland s-a referit la reformele ”în stil european” care trebuie implementate la Chişinău: sistemul bancar, sistemul judiciar şi sistemul financiar.
 
Moldova trebuie să reînceapă implementarea reformelor în stil european: reforme în sistemul bancar, în sistemul judiciar, în sistemul financiar. Noul guvern moldovean trebuie să revină în negocieri cu FMI. Am discutat astăzi despre ajutorul umanitar imediat, dar şi despre nevoia de susţinere politică şi economică pe termen lung, despre cooperare în domeniul energiei.
 
Concluziile vizitei Victoriei Nuland la Bucureşti în legătură cu Republica Moldova: există în continuare îngrijorări faţă de securitatea regională care este percepută ca fiind ameninţată; actuala majoritate parlamentară şi candidatura lui Pavel Filip sunt susţinute de Statele Unite; noul guvern trebuie să declanşeze reforme urgente pentru stabilizarea economică a Republicii Moldova. Referinţa la discuţiile cu conducerea României despre ”ajutorul umanitar imediat” arată faptul că este planificată inclusiv o intervenţie umanitară pentru Republica Moldova în cazul în care situaţia scapă de sub control.
 
Semnificativ este faptul că Victoria Nuland a ales să transmită de la Bucureşti aceste mesaje pentru clasa politică de la Chişinău.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Andrei Cemirtan
19.01.2016, 09:31:34

mie îmi pare sau situația trece la normal, Guvernul Filip e susținut și de partenerii externi,înseamnă că acesta se va bucura și de sprijin din partea lor..

TEO TEO
19.01.2016, 09:40:02

Interesant ,Nastase acum tot o sa strige "jos hunta anarhica Americana" ? :D :D :D

Gorescu vasile
19.01.2016, 09:54:57

Da, e bine că acest guvern, care va fi condus de Pavel Filip, va avea sustinere internationala. Dupa Iohannis, iata ca si ajutorul lui John Kerry, mana dreapta a lui Obama, isi exprima sustinerea pentru votarea si investirea lui Filip. Dar, in fine, nu asta e principala idee. Trebuie noi însuși să înțelegem că votarea unui nou guvern este un lucru necesar si importanta pentru tara. Nu putem sa mergem fix ca și acum. Și așa mai mulți spun că țara a intrat în 2016 cu un buget de stat provizoriu, mai bine zis deficitar, și dacă nu vom avea un guvern bine așezat și care să aibă susținere parlamentară puternică, riscăm să intrăm în incapacitate de plată, iar în consecință ne vom trezi cu neachitarea salariilor și pensiilor pentru bugetari, pensionari și alte categorie de cetățeni.

Gorescu vasile
19.01.2016, 09:56:19

Să nu uităm ce a spus și expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu. Alegerile anticipate parlamentare va fi o catastrofă pentru R.Moldova.

Veaceslav Chiron
19.01.2016, 10:00:19

sustinerea UE si SUA, mai ales intr-o perioada atat de grea pentru Republica Moldova, conteaza foarte mult... imi place sa cred ca dupa astfel de declaratii se v-ormai calma si protestatarii un pic...

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările