Stoianoglo, despre acuzaţiile ce i se aduc în dosarul expulzării profesorilor turci: Un caz flagrant care sfidează legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo
Alexandru Stoianoglo

Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, a comentat decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a desemna un procuror pentru a investiga pretinsele sale acţiuni de „muşamalizare şi absolvire de răspundere a celor care au deportat 7 cetăţeni turci din Republica Moldova”

Adevărul publică integral poziţia lui Stoianoglo pe acest caz, transmisă presei de către avocatul Victor Munteanu.

„Alexandr Stoianoglo îşi exprimă regretul în legătură cu expulzarea profesorilor turci în toamna anului 2018 şi reiterează declaraţiile făcute la 5 februarie 2020 că îi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să le apere drepturile fundamentale persoanelor expulzate

În ceea ce priveşte decizia menţionată a CSP, aceasta surprinde prin ignoranţa şi lipsa de analiză a hotărârii Curţii europene a drepturilor omului (CEDO) în cauza Ozdil şi alţii împotriva Republicii Moldova din data de 11 iunie 2019 (cazul expulzării profesorilor turci) în care CEDO a constatat, printre altele, că expulzarea profesorilor turci a fost cauzată de lipsa unui mecanism de control judiciar al notelor informative ale Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). 

De la adoptarea hotărârii CEDO în iunie 2019, niciun deputat în Parlamentul Republicii Moldova nu a propus modificarea legislaţiei ca să permită controlul judiciar al notelor informative ale SIS privind pericolul pentru securitatea naţională a cetăţenilor străini cu propunerea de expulzare a solicitanţilor de azil. Dimpotrivă, publicul este manipulat că Alexandr Stoianoglo ar fi responsabil, de fapt, de expulzarea profesorilor turci din cauza neglijenţei parlamentarilor, responsabili de adoptarea amendamentelor la legislaţie pentru a remedia constatările CEDO. 

Mai mult, din incompetenţă sau ignoranţă, de către membrii CSP a fost încălcată flagrant hotărârea Curţii Constituţionale din 13 noiembrie 2020 pe marginea sesizării nr. 54a/2020, depusă de deputatul Dumitru Alaiba, prin care expulzarea în baza notelor informative ale SIS a fost constatată ca fiind ilegală. Curtea s-a expus că „Astfel de date şi informaţii nu pot fi sub nici o formă, direct sau indirect, aduse la cunoştinţă străinului declarat persoană indezirabilă, inclusiv în cadrul examinării în instanţa de judecată a contestării deciziei privind declararea străinului persoană indezirabilă.” Din momentul constatărilor CEDO şi a Curţii Constituţionale nu au fost efectuate amendamente legislative, care ar fi corectat situaţia şi ar permite evitarea situaţiilor similare pe viitor. Paradoxal, decizia recentă a CSP de a-l cerceta pe Alexandr Stoianoglo pentru expulzarea profesorilor turci ”se bate cap în cap” anume cu omisiunile parlamentarilor de a implementa hotărârile CtEDO şi ale Curţii Constituţionale.

În continuare, analiza cronologiei evenimentelor legate de expulzarea profesorilor turci permit oricărei persoane cu gândire critică să se convingă despre neimplicarea lui Alexandr Stoianoglo în evenimentele respective. Astfel, extrădarea profesorilor turci a avut loc la 6 septembrie 2018, dată la care Procuror General era Eduard Harunjen. Deşi cauza penală a fost încetată la scurt timp, ordonanţa de încetare a fost anulată în anul 2019 de actualul Procuror General interimar Dumitru Robu, iar cauza a fost transmisă Procuraturii mun. Chişinău, care a decis ca dosarul să fie cercetat sub parafa ”secret de stat”. După preluarea mandatului de Procuror General de către Alexandr Stoianoglo în luna noiembrie 2019, acesta nu a avut nici o atribuţie ierarhică sau decizională în cauza respectivă, aceasta fiind examinată de către procuratura mun. Chişinău, procuror ierarhic superior fiind şeful procuraturii municipale, iar după trimiterea dosarului expulzării profesorilor turci în instanţa de judecată, responsabil de gestiunea dosarului fiind actualul Procuror General interimar Dumitru Robu. În prezent, cauza penală se află pe rolul Curţii de Apel Chişinău fără o decizie finală.

Nu în ultimul rând, acuzaţia absurdă de ”muşamalizare şi absolvire de răspundere a celor care au deportat 7 cetăţeni turci din Republica Moldova” nu subzistă criticii din motivul că avocaţii părţilor vătămate aveau la dispoziţie mecanismele legale de a contesta judecătorului de instrucţie eventualele inacţiuni/acţiuni ale procurorului pe caz, Procurorul General Alexandr Stoianoglo neavând vreo cometenţă procesuală pe caz.

Cu regret, incompetenţa, ignoranţa, şi nedorinţa de a studia jurisprudenţa CEDO în cauza concretă şi hotărârea Curţii Constituţionale menţionată rezultă în astfel da cazuri flagrante care sfidează legea şi aduce prejudicii grave reputaţiei internaţionale statului Republica Moldova în faţa organismelor internaţionale.”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite