Stoianoglo, despre modificările la Legea cu privire la Procuratură: Scopul este înlăturarea cu orice preţ din funcţie a procurorului general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianolgo, procuror general
Alexandru Stoianolgo, procuror general

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a criticat modificările făcute de PAS la legea cu privire la Procuratură. Potrivit lui, prin aceste moficări, noua guvernare urmăreşte să-l demită din funcţie pentru a-l înlocui cu un procuror docil pentru PAS.

„Săptămâna trecută, Parlamentul a examinat şi votat, în primă lectură, proiecte de legi, scopul cărora este înlăturarea cu orice preţ din funcţie a Procurorului General. Este grav că aceste proiecte au fost elaborate, promovate şi adoptate cu încălcarea tuturor procedurilor şi regulilor, fără avizul Guvernului, a CSP, a Procuraturii Generale, altor instituţii de stat, concluziile cărora poartă caracter obligatoriu”, a declarat Stoianoglo joi, 19 august, într-o conferinţă de presă.

Stoianoglo susţine că „autorii acestor iniţiative legislative au considerat irelevant de a solicita şi opinia forului internaţional de specialitate, cum este Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei – expertiza cărora este determinantă la adoptarea unor legi atât de importante”.

„Nu cred că e necesar să amintesc şi despre faptul că majoritatea prevederilor incluse în proiectul legii care reglementează procedura de atragere a Procurorului General la răspundere disciplinară au fost deja recunoscute neconstituţionale. Constatăm, cu dezamăgire că, scopul acestor modificări nu are nimic în comun cu consolidarea capacităţilor instituţionale, eficientizarea activităţii, restabilirea legalităţii şi ordinii de drept în stat”, a spus Stoianolgo.

El a accentuat că „este absolut evident că prin aceste modificări guvernarea introduce mecanisme şi pârghii care i-ar permite subordonarea Procuraturii şi influenţarea politică a deciziilor procesuale. O atare presiune asupra Procuraturii este inadmisibilă, întrucât contravine statutului Procuraturii în oricare stat democratic.”

„Procuratura se adresează Comisiei de la Veneţia, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor şi corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova solicitându-le punctul de vedere în contextul modificărilor adoptate în regim alert de majoritatea parlamentară, care vin să submineze independenţa procurorilor în avantajul factorului politic”, a comunicat procurorul general.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite