Stratfor: Rusia devine paranoică în luna august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Disensiunile dintre Rusia şi SUA se intensifică în august. FOTO: stiripesurse.ro
Disensiunile dintre Rusia şi SUA se intensifică în august. FOTO: stiripesurse.ro

Luna august are o importanţă aparte pentru poporul rus şi pentru Kremlin. În luna august, Moscova şi Kievul au escaladat conflictul din estul Ucrainei. Din această cauză, Rusia a devenit tot mai paranoică, aşteptându-se la o implicare tot mai mare din partea SUA în Ucraina.

August este o lună de relaxare, în care cei mai mulţi s-ar aştepta ca politicienii unei ţări să fie în vacanţă. Cu toate acestea, ruşii se pregătesc pentru ce poate fi mai rău sau cel puţin neaşteptat din partea SUA, se arată într-o analiză Stratfor.

Autorii Stratfor consideră că există suficiente argumente care pot explica comportamentul actual al Kremlinului. „Termenul de Sindromul August sau Sindromul Negru din August este utilizat în Rusia de peste două decenii. Această denumire ajută la explicarea evenimentelor haotice sau catastrofele care au afectat Rusia aproape în fiecare august de la căderea Uniunii Sovietice. Luna august nu face excepţie nici în 2015. Deja ea prezintă unele particularităţi”, subliniază Stratfor.

Ruşii sunt agitaţi la sfârşitul verii

Cei mai mulţi cercetători şi jurnalişti poziţionează în timp Sindromul August la începutul anilor 1991-1992, când comuniştii au încercat să ducă la bun sfârşit o lovitură de stat împotriva liderului Mihail Gorbaciov. „Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva zile după ce legislativul ucrainean a adoptat o rezoluţie proclamând independenţa Ucrainei faţă de Uniunea Sovietică. De atunci, pentru analişti a apărut un model care explică anumite evenimente din Rusia. De exemplu, în luna august, în anul 1998, guvernul rus a intrat în incapacitate de plată din cauza datoriei externe şi interne, cauzând pe această cale şi o criza o monedei sale naţionale. În august 1999, luptătorii ceceni au invadat Daghestanul, instigând al doilea război cecen. De asemenea, în luna august a aceluiaşi an, preşedintele rus Boris Elţin l-a numit pe Vladimir Putin în fruntea guvernului, accelerând schimbarea executivului. În luna august a anului 2000, un bombardament terorist a avut loc la Moscova, iar apoi submarinul nuclear rusesc Kursk s-a scufundat în Marea Barents. Războiul ruso-georgian a început şi s-a încheiat rapid în august 2008. Nu este o surpriză faptul că ruşii sunt neobişnuit de agitaţi în acest moment al anului”, notează Stratfor.

Putin face turism şi politică în Crimeea

Ucraina a raportat la începutul acestei săptămâni 148 de încălcări ale armistiţiului de încetare a focului încheiat la Minsk. „Există în continuare rapoarte care arată că ambele state transportă echipamente militare la linia de frontieră. Luni, 17 august, Putin şi premierul rus Dmitri Medvedev au călătorit în Crimeea. Motivul oficial pentru vizita celor doi lideri, care în mod normal nu se deplasează împreună în afara Rusiei, este de a promova turismul rusesc în peninsula anexată”, precizează Stratfor. Implicarea personală a lui Putin într-o astfel de problemă secundară ar putea fi pur şi simplu o strategie de imagine. Stratforul atrage, totuşi, atenţia că pe lângă această posibilă strategie ne putem aştepta, pe fondul luptei reîncepute în estul Ucrainei, la noi planuri ale Rusiei în regiune. Stratfor consideră că un indiciu important a fost oferit chiar de preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin. Într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru Novaia Gazeta, întitulat „Provocarea lui august: Previziunile politice pentru cea mai alarmantă lună”, Narîşkin a evocat teama istorică a Rusiei faţă de luna august în contextul în care liderii occidentali nu şi-au luat vacanţă, deoarece se pregătesc activ pentru noi provocări în Ucraina. Narîşkin a precizat că, odată cu sosirea lunii august, Statele Unite ale Americii se pregătesc să acţioneze împotriva Rusiei. În acelaşi timp, preşedintele Dumei de Stat a asigurat cetăţenii ruşi de faptul că Rusia este conştientă de toate aceste lucruri, adăugând că Moscova s-a înarmat şi s-a pregătit din timp.

SUA ar putea agrava situaţia economică a Rusiei

Stratfor subliniază că americanii au fost neobişnuit de liniştiţi în timpul conflictului din Ucraina. „Moscova şi Washington cooperează diplomatic pe unele aspecte, cum ar fi Siria, dar este puţin probabil ca aceste discuţii să aibă vreun rezultat concret în viitorul apropiat, având în vedere numeroasele provocări care afectează negocierile. Rusia pare să se aştepte la o implicarea tot mai mare a SUA în Ucraina şi ar putea planifica un nou sistem de apărare pentru a fi pregătită pentru viitoarele acţiuni în zonă. Moscova este sensibilă, dacă nu paranoică, după ce a eşuat să anticipeze revolta din Ucraina care a dus la răsturnarea guvernului prorusesc şi a inaugurat un guvern prooccidental anul trecut. Kremlinul este nesigur dacă poate prezice sau reacţiona în mod adecvat la următoarele strategii ale Washingtonului. Există mai multe moduri prin care Statele Unite ar putea agrava situaţia din prezent a Rusiei, cum ar fi înarmarea Ucrainei sau impunerea unor sancţiuni mai stricte. Sau, pur şi simplu, prin a face ceva neaşteptat”, relatează Stratfor.

Opţiunile Rusiei sunt limitate

Preocuparea faţă de posibile acţiuni ale SUA vine ca urmare a problemelor economice cu care se confruntă Rusia. „Recesiunea economică în creştere, inflaţia preţurilor la produsele alimentare, nemulţumirea populaţiei, luptele politice de la Kremlin şi sancţiunile prelungite sunt doar câteva dintre problemele Rusiei. Moscova a cerut ajutor Chinei, dar Beijingul este relativ limitat în ajutorul pe care îl poate oferi din cauza situaţiei sale financiare oscilante. Opţiunile Rusiei pe fondul acestui cumul de crize sunt limitate”, notează Stratfor. Orice manevre semnificative ale SUA împotriva intereselor Rusiei ar putea testa, dacă nu infirma, capacitatea Kremlinului de a gestiona atât de multe dificultăţi concomitent. „Dincolo de orice, ruşii sunt suprasolicitaţi în acest moment”, concluzionează Stratfor. 

În încheierea analizei, autorii amintesc faptul că în luna august, activităţile Rusiei par mai haotice decât de obicei, deoarece, după cum a afirmat şi Narîşkin, în ceea ce priveşte presiunea SUA faţă de Moscova, se simte un „miros de toamnă profund politic”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite