Studiu: Interesul moldovenilor faţă de implicarea în viaţa publică a comunităţilor este scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesul cetăţenilor pentru implicarea în viaţa publică şi administrativă a comunităţilor locale este scăzut. Aceasta denotă că populaţia nu cunoaşte despre importanţa participării în activităţile şi deciziile administraţiei publice locale. Pe de altă parte, nici autorităţile publice locale nu stimulează participarea cetăţenilor, cu toate că implicarea acestora îmbunătăţeşte performanţa şi imaginea instituţiilor democratice.

Concluziile se regăsesc într-un studiu prezentat de către Centrul CONTACT joi, 25 octombrie, într-o conferinţă de presă la IPN.

Inga Chistruga-Sînchevici, doctor în sociologie, a menţionat că în cadrul studiului a fost utilizat un chestionar aplicat cetăţenilor din cele zece localităţi, un chestionar aplicat reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi discuţie de tip focus grup. Mai puţin de jumătate dintre respondenţi din totalul eşantionului consideră că relaţia dintre cetăţeni şi primărie sau consiliul local al localităţii este foarte bună şi bună (43,2%).

Cel mai bine relaţia dintre cetăţeni şi autorităţile locale este apreciată în Copceac (UTA Găgăuzia), Mereni (raionul Anenii Noi)  şi Glodeni, unde proporţia variantelor de răspuns „bună” şi „foarte bună” depăşeşte 50%. La celălalt pol, se situează Chetrosu şi Gura Bâcului (Anenii Noi) cu mai puţin de o treime.

La măsurarea nivelului de informare a populaţiei în legătură cu iniţiativele primăriei ce vizează cetăţenii s-a calculat Indicele Opiniei Dominante (IOPD). Cu cât indicele este mai aproape de o sută, cu atât atitudinile sunt mai pozitive. IOPD a înregistrat cele mai favorabile valori în Mereni (14,9), Dubăsarii Vechi (7,15), Glodeni (3,72) şi Costeşti (1,92).

Din totalul respondenţilor mai puţin de jumătate (42,5%) au subliniat că au încercat să obţină informaţii direct de la funcţionarii publici. În localităţile Mereni şi Gura Bâcului mai mult de jumătate din respondenţi au fost în această situaţie, 58 şi,  respectiv, 55%. Per total eşantion, mai mult de jumătate din respondenţi s-au declarat a fi foarte mulţumiţi şi mulţumiţi de modul în care li s-a facilitat accesul la informaţiile de interes public dorit (58,9%).  Participanţii discuţiei focus-grup au subliniat că o mare parte din oameni solicită informaţii doar de la primar, din considerentul că ceilalţi specialişti intenţionat nu le-o oferă.

Autorii studiului menţionează că populaţia are un nivel redus de participare la diferite acţiuni ce vizează problemele din comunitate – consultarea bugetului localităţii, repartizarea bugetului localităţii, atragerea investiţiilor, elaborarea planului strategic al comunităţii, câştigarea de granturi pentru localitate, elaborarea proiectelor comunitare şi crearea condiţiilor pentru business.

Studiul „Transparenţa APL din Republica Moldova” a fost efectuat în cadrul proiectului „Sporirea transparenţei administraţiei publice locale în Republica Moldova prin implementarea politicilor participative”. Proiectul este realizat de Centrul CONTAC şi finanţat de Fondul pentru Democraţie al Naţiunilor Unite.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite