Suntem lucizi în privinţa României răsăritene?!...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu o să vă vină să credeţi.  Asta pentru că, în seara zilei de 20.01. 2015, place sau nu...mi-a plăcut Cosmin Guşă. El a pus întrebări pertinente, evident retorice, în emisiunea unde...batistuţa de la rever, albastră...pot pentru ca să zic - precum aceea  a unui fost secretar de stat, la un minister de forţă, ulterior promovat în aparatul unui premier, cu un viitor politic încă posibil - dădea tonul la melodia:"Suntem campioni!"... Ne laşi?

O mare minciună.

Scriu aceste rânduri din mai multe motive.

Când ai fost consilierul celui estimat a fi un preşedinte unionist, fie acesta şi interimar, al Republicii Moldova, dar nu ai obţinut nimic, din şansa oferită, bunul simţ, dacă îl mai ai, îţi sugerează …silenzio stampa.

Nicidecum un loc de prezumtiv lider, al unei instituţii în care nu ai crezut, Ministerul Reunificării Naţionale.

No way!

Când ai fost consilierul singurului preşedinte unionist postdecembrist, dar singura ta distincţie a fost o insignifiantă evoluţie, cu vestă, deloc antiglonţ, mai ai tupeul să faci prognoze privind Republica Moldova?

Pentru jurnaliştii naivi… da.

Pentru ceilalţi: No way!

Când ai fost ministru de externe, dar sub patronajul tău nimic nu a rămas în istoria dezirabilei apropieri  dintre malurile Prutului, mai ai autoritatea morală să dai acum sfaturi de conduită, în politica externă, apropo de landul amărât de peste Prut?

Pentru serviciul de ecarisaj public, care discret te susţine, cel mai probabil că răspunsul afirmativ este…da.

Pentru ceilalţi: No way!

Când ai fost consilier prezidenţial, care nu crezi în reîntregire, de ce mai apari pe micul ecran, pe tema Republicii Moldova?

Doar ca un exerciţiu de comunicare publică elegantă?..

Ca simplu cetăţean afirm că expertiza destinatarilor interogaţiiilor de mai sus este comparabilă cu aceea a unor pescari anonimi, în ape tulburi, cele din România răsăriteană.

Ni se livrează o propagandă de doi bani, cu funcţii gonflabile, pe tema României răsăritene.

Care este adevărul, franc, fără... batistuţă, de culoarea NATO, deloc machiată?

1. Dincolo de propaganda specifică mineriadelor, bine manipulate, din România, la Moscova se vrea un dialog diplomatic civilizat, unul deja convenit – nota bene -, pe căi adecvate, cu Casa Albă.

2. Aşa cum Vladimir Putin vrea un dialog, de la egal la egal, cu omologul de la Washington D.C., aşa şi la Moscova se înţelege că la Bucureşti se doreşte o abordare similară a unui firesc schimb de opinii, între Palatul Cotroceni şi Kremlin.

3. În condiţiile în care Palatul Cotroceni este marcat de o teamă vizibilă, condamnabilă, privind abordarea francă a subiectului reîntregirii naţionale, iar la Palatul Victoria nu ştie stânga premierului ce face dreapta consoartei PNL, trimiterea unui emisar al Federaţiei Ruse, la Bucureşti, cu informarea prealabilă, firească, a Casei Albe, va constitui un gest de eleganţă diplomatică, Rusia şi România având suficiente motive, istorice, politice, economice şi de altă natură, pentru a se aşeza la masa tratativelor diplomatice, evident inteligente, bazate pe principul win-win.

4. Rusia, chiar dacă nu o afirmă public şi nu o spune păpuşarilor fraieri, de la Chişinău, vrea graniţa pe Nistru, între federaţia sa şi NATO.

5. Dacă actualul preşedinte al României, nu predecesorii săi, dacă premierul în funcţie, nu aceia care l-au precedat, nu înţeleg, nu vor, refuză să îşi asume interesul naţional, românii le vor fi recunoscători că vor face un recurs, dezirabil,  probabil, deloc sigur, la ...demisia de onoare.

6. Ar fi timpul ca ambasadorul SUA, la Bucureşti, ca şi omologul său, de la Chişinău, dincolo de pozele deloc impresionante şi comunicatele de doi bani, bune, poate, în America Latină,  cu suitele lor de consilieri, să înţeleagă că istoria României...

...se rescrie altfel decât la ...

...informările matinale, de la Casa Albă.

Genereţia defetistă...

...cu funcţii onorabile, în trecutul recent, cu conexiuni deloc utile României de mâine, cu opinii insignifiante privind ROMÂNIA VIITOARE, este timpul să facă un...

…pas înapoi.

Dacă are ONOARE.

Dacă NU...

...nicio problemă.

Vin junii născuţi când România, în urmă cu un sfert de veac, a renăscut, din propria cenuşă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite