Politică

articolul anterior articolul urmator

Surse. Natalia Gavriliţa va fi noul prim-ministru al Republicii Moldova

6
26 Jul 2021 17:20:46
Autor: Iurii Botnarenco
Natalia Gavriliţa
Natalia Gavriliţa

Deputata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Natalia Gavriliţa urmează să conducă noul Guvern de la Chişinău, care, cel mai probabil, va fi învestit în funcţie joi, 29 iulie.

Surse din PAS au confirmat pentru Adevărul că Natalia Gavriliţa va fi noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Liderul PAS, Igor Grosu, care ar urma să ocupe funcţia de preşedinte al Parlamentului, a anunţat că despre componenţa noului Cabinet de miniştri se va afla la sfârşitul săptămânii curente, după consultările dintre preşedintele ţării, Maia Sandu, şi fracţiunile parlamentare.
 
Potrivit legislaţiei, majoritatea parlamentară propune un candidat la funcţia de prim-ministru, care este desemnat ulterior de către şeful statului. Candidatul desemnat îşi formează echipa de miniştri şi elaborează programul de guvernare, după care se prezintă în plenul Parlamentului pentru a solicita vot de încredere.
 
La începutul lunii ianuarie 2021, Natalia Gavriliţa a mai fost o dată candidat la funcţia de prim-ministru, însă în alte circumstanţe. Atunci, preşedintele Maia Sandu a desemnat-o pe Gavriliţa la funcţia de premier pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate, în speranţa că majoritatea aprlamentară de la acea vreme, PSRM-ŞOR, nu îi va oferi votul. Prin urmare, Guvernul Gavriliţa a obţinut zero voturi din partea deputaţilor.
 
Potrivit paginii oficiale a PAS, Natalia Gavriliţa este vicepreşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate. În 2019, a fost ministra Finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educaţiei, în perioada 2013-2015. 

Gavriliţa a mai deţinut funcţia de şefă a Departamentului politici şi dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului şi şefă a Departamentului politici şi coordonarea asistenţei externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internaţională pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF şi alte organizaţii internaţionale. Natalia Gavriliţa este licenţiată în drept internaţional şi are un masterat în politici publice la Şcoala de Guvernare J.F. Kennedy a Universităţii Harvard. Este căsătorită şi are un copil.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vanatorul/d.c.
26.07.2021, 17:54:38

”Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internaţională pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF şi alte organizaţii internaţionale. Natalia Gavriliţa este licenţiată în drept internaţional şi are un masterat în politici publice la Şcoala de Guvernare J.F. Kennedy a Universităţii Harvard.” Daca n-are si stilistă tot degeaba..! N-o sa fie niciodata mai eleganta, mai desteapta si mai ..devastator de răvăsitoare decat prima doamna a Romaniei..! Ma mir cum le-a scapat asta jurnalistilor deontologi si analistilor politici independenti.

-7 (7 voturi)
pathfinder
26.07.2021, 18:36:58

Tu compari o viitoare premiera cu o sotie, right? Esti ravasitoare!!!

-6 (16 voturi)
Turbulent Kroncobaurul
26.07.2021, 19:32:32

Ngî , ngî ...

-8 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
26.07.2021, 21:01:19

Comentariu considerat abuziv.

IonIon Codreanu
26.07.2021, 22:10:02

Maia are fler, va avea un prim-ministru pe măsura ei! Am toată încrederea în Maia!

-5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările