Terenul Stadionului Republican din Chişinău ar putea ajunge pe mâinile lui Ilan Şor, deşi a fost promis Ambasadei SUA. Premierul Chicu critică decizia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terenul fostului Stadion Republican din Chişinău este aproape de a ajunge pe mâinile deputatului fugar Ilan Şor, cel implicat în furtul miliardului din sistemul bancar. Asta după ce majoritatea parlamentară mai nou formată din socialişti, deputaţii Partidului Şor şi cei din aşa-numitul grup Pentru Moldova au modificat actul normativ prin care terenul respectiv urma să fie vândut Ambasadei SUA la Chişinău, la insistenţa părţii americane.

Deputaţii din Platforma DA şi cei din PAS susţin că este vorba despre o înţelegere dintre Igor Dodon şi Ilan Şor, prin care Dodon îi oferă lui Şor acest teren, iar deutaţii lui Şor se obligă să voteze iniţitiva socialiştilor de a reduce atribuţiile noului preşedinte al ţării, prin transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului.

Pe acest teren, Ilan Şor urmează să construiască „MoldovaLand” şi „BasarabiaLand”, un centru sportiv, educativ şi de agrement.

Ilan Şor s-a grăbit deja să laude acest vot al deputaţilor: „Astăzi am obţinut o victorie importantă. Terenul Stadionului Republican a revenit în proprietatea statului. Iar la propunerea deputaţilor Platformei „Pentru Moldova”, a fost introdus un amendament important şi anume că acest teren rămâne în proprietatea publică a statului şi aici pot fi construite exclusiv obiective sportive, culturale”.

Prim-ministrul Ion Chicu a criticat decizia respectivă, prin care terenul fostului stadion nu va trece în proprietatea SUA.

„Consider că este o eroare să abrogi/modifici o lege, care vizează relaţiile bilaterale între parteneri strategici. Această convingere a mea e valabilă pentru relaţiile noastre cu toţi partenerii strategici pe care îi are ţara noastră. Cu SUA şi alţi parteneri strategici avem relaţii foarte bune şi consider că decizia de astăzi a legislativului privind terenul de pe Tighina nu este una reuşită. Executivul s-a ghidat pînă acum de legea încă în vigoare şi au fost efectuate mai multe activităţi cu caracter tehnic în comun cu partea americană”, a declarat Ion Chicu într-o postare pe Facebook.

Şi deputatul Andrian Candu a criticat votul majorităţii parlamentare. Potrivit lui, acest vot va prejudicia relaţiile moldo-americane, după ce Guvernul R. Moldova (condus atunci de Pavel Filip) a promis părţii americane acest teren. 

„Astăzi, aici în Parlament, fără discuţii şi fără o analiză s-a încălcat o promisiune dată unui stat care mereu a fost alături de R. Moldova”, a spus Andrian Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite