The Hill: Moldovenii au ales. E timpul ca Occidentul să-şi spună cuvântul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea europeana - moldova

E timpul cel mai prielnic pentru ca Statele Unite, Uniunea Europeană şi organismele internaţionale, precum Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare să-şi sporească şi să-şi consolideze semnificativ angajamentul faţă de Moldova, scrie The Hill, site-ul de ştiri politice care concurează în SUA cu CNN şi Politico.

Autorul Daniel F. Runde de la Centrul de Studii Strategice şi Internaţioanle din Washington, susţine că realităţile, constituite în ţara noastră după alegerile din 11 iulie, oferă Statelor Unite o oportunitate strategică de a-şi promova agenda şi de a consolida poziţia democraţiei într-o regiune atât de critică. Atât mărimea redusă a ţării, cât şi actuala ei aliniere politică întrunesc cele mai bune condiţii pentru a consolida instituţiile şi parteneriatele în scopul obţinerii unui exemplu de bună guvernare în regiune.

În special, despre problema transnistreană Daniel Runde spune că Moscova a oferit sprijin militar Tiraspolului, iar disputa asupra teritoriului moldovenesc din stânga Nistrului continuă până în prezent: în Transnistria sunt staţionaţi aproximativ 1.500 de „pacificatori” ruşi. Preşedintele Sandu a pledat pentru îndepărtarea acestor trupe ruseşti la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite luna trecută, aminteşte expertul. Conflictul îngheţat al Moldovei cu Rusia şi aflarea acestui conflict în centrul politicii interne moldoveneşti au făcut ca democraţia să devină componenta de bază a votului din iulie trecut.

Prin alegerea partidului care a propulsat-o pe Maia Sandu şi constituirea unei majorităţi dominante de 63% în parlamentul ţării, moldovenii au emis un verdict clar cu privire la direcţia în care ar dori să meargă ţara lor. Acum este timpul ca Occidentul să răspundă, spune formatorul de opinie.

El aminteşte că, în 2011, Joe Biden, în calitate de vicepreşedinte al SUA, a devenit oficialul de rangul cel mai înalt al SUA, care a vizitat Moldova. „Preşedintele Biden înţelege importanţaa locaţiei strategice a Moldovei”, subliniază Daniel Runde.

Aflată în prima linie de acordare a ajutorului, Agenţia SUA penetru Dezvoltare Internaţională (USAID) deja a promis 55 de milioane de dolari Moldovei, dar aceasta prea puţin diferă de ajutoarele oferite pe vremea administraţiei Trump. Preşedintele Biden nu numai că ar trebui să continue acest efort, ci să-l intensifice printr-un angajament mai mare şi un sprijin financiar semnificativ în contextul relaţiilor bilaterale.

Autorul consideră că dublarea asistenţei din partea tuturor partenerilor şi angajamentul de a vaccina întreaga ţară cu vaccinuri occidentale ar avea un rapid impact substanţial pentru un aliat american pro-occidental şi pro-democraţie, care, pe lângă aceasta, este suficient de compact şi de agil pentru a progresa repede, ceea ce ar servi ca exemplu pentru ceilalţi subiecţi din această regiune importantă din punct de vedere strategic.

Cât priveşte comerţul, Runde notează că 67% din exporturile Moldovei şi 52% din totalul comerţului său merg în ţările UE, Rusia scăzând la doar 10%. Această se datoreazăă inclusiv faptului că în 2010, SUA au acordat Moldovei, prin intermediul Millennium Challenge Corporation (MCC), 262 milioane de dolari pentru promovarea infrastructurii şi producţiei agricole. Administraţia Biden ar putea, de asemenea, extinde programele existente de creştere economică şi guvernare ale USAID, precum şi extinderea prezenţei existente a Corpului Păcii. Îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbă engleză a Moldovei i-ar ajuta pe toţi moldovenii să-şi diversifice modul de „conectare” la Occident.

Cel mai important este că Moldova ar fi un partener strategic pentru administraţia Biden în avansarea agendei sale de combatere a corupţiei, identificată recent drept prioritate de securitate naţională de bază, conchide formatorul de opinie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite